Statuia unui erou

0
518

În urmă cu 71 de ani, în prima zi a lunii februarie, un glonte a curmat viaţa poetului Ion Şiugariu lîngă oraşul Brezno din Slovacia. Unde a fost înhumat temporar. În noaptea românească, cînd scriu acest text, mi-am răsfirat pe masă fotografiile din drumul meu pînă în Munţii Tatra în căutarea mormîntului eroului din Băiţa Maramureşului. Am crescut în preţuirea memoriei lui şi datorită confratelui Ştefan Bellu, autorul primei monografii despre Ion Şiugariu. În adoraţia lui am rămas pînă în ziua de astăzi. Mai ales că moartea tînără pentru ţară are în mine un puternic ecou. Aşa că drumul spre Zvolen a fost presărat cu monumente care cinsteau eroii români din ultima conflagraţie. În Ungaria, la Gayari, ori în Slovacia, la Zarnovica, Brezno, Banska Bistrica. Pe malul rîului Hron am reconstituit trista aventură armată. Un soare palid curgea pe valuri, anii ca frunza pădurii adunau soldaţii morţi în numele marilor idealuri. Cartea lui Bellu o purtam cu mine. Pe copertă, fotografia militară a poetului căzut în război. Pe o costişă din preajma oraşului Zvolen, am descoperit cimitirul ostaşilor români. Alături, cimitirul ostaşilor sovietici. A fost amenajat în anul 1958, fiind cel mai mare cimitir de război pentru ostaşii români din străinătate. Este locul de odihnă şi pomenire a peste zece mii de militari români. Pentru acei eroi români cărora, atunci cînd au fost exhumaţi, nu li s-au identificat datele personale, se menţionează „Erou român necunoscut”. Într-o parcelă am aflat semnul de mormînt pe care scria: slt. (r.) Ion Soreanu. Am depus flori şi am citit poezii. Am simţit de atunci o mîndrie reţinută că am bătut acel drum. Eram cu veterani de război din Maramureş. Mă înclin memoriei lor. Nu-l uit pe Aurel Ciolte, care m-a invitat la măreţul drum. Aşa că la începutul lunii februarie, ani în şir, am scris un text despre Ion Şiugariu.
Anul trecut, vă mai amintiţi, s-a produs a doua moarte a eroului. Nici nu-mi vine să-mi aduc aminte. Şi totuşi nu putem uita gafa de neiertat a diplomaţiei româneşti care a refuzat ca numele eroului român să fie dat unui pod de peste rîul Hron. Peste care am trecut în călătoria mea. Un secretar de ambasadă şi-a depăşit grosolan atribuţiile prevăzute de lege, care, citind un text după ureche, l-a asociat pe poet cu mişcarea legionară. Şi podul a rămas fără nume. Chiar în ziua în care trebuia să aibă loc evenimentul, Ministerul de Externe a emis un comunicat în care a recunoscut că Ion Şiugariu nu a fost legionar. Prea tîrziu. Doamna Lucia, soţia lui, adevărată Penelopă modernă, a apărat adevărul despre eroul din Băiţa. Din păcate, într-o noapte americană, am trimis spre ţară textul de adio pentru Doamna Lucia. După întoarcerea de peste Ocean am aflat pe masă o scrisoare din Germania cu scrisul Doamnei Lucia. Ne mulţumea celor care am căutat drumul spre adevăr. Îmi sună şi acum în urechi cuvintele ei: „Soţul meu şi-a iubit ţara, venea din Ardealul atîta vreme subjugat, era refugiat ca mulţi alţii. Sînt şi rămîn soţia poetului Erou Ion Şiugariu pentru Iubire şi Adevăr”. Am aflat prin arhiva mea cîteva poeme scrise atunci pe malul rîului Hron. O strofă: „Ardealule de sînge şi pămînt/ Un glonte alb mă-nsîngerează/ E ochiul celor din mormînt/ Ce poartă-n oase gloanţe ce visează”.
În urmă cu 71 de ani, în prima zi a lunii februarie, a murit pentru ţară un tînăr inteligent din Băiţa Maramureşului. M-am gîndit de multe ori, dacă ar fi trăit, sigur era un nume de referinţă a literaturii române. Au spus-o şi alţii, care i-au fost aproape. A fost poet, eseist, prozator, jurnalist de ridicate cote valorice. Colegi de generaţie şi prieteni: Al. Husar, Vintilă Horia, Ion Frunzetti ori Laurenţiu Fulga. Astăzi, să ne amintim de un erou. Un erou îngropat la Zvolen, în Slovacia, în cimitirul ostaşilor români. În ultimele scrisori către Lucia, eroul scrie: „luptele au fost crîncene: pe poziţie erau 150 de oameni şi cînd am plecat eram 1000. Pe unde am trecut am lăsat numai morminte şi ţărînă amestecată cu sînge. Tare am plătit scump Ardealul.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.