Din 16 martie – fumatul în spaţii publice este interzis

0
570

– amenzi contravenţionale între 100 şi 500 lei – pentru persoane fizice şi 5.000 – 15.000 lei – pentru persoane juridice, cu sanţiunea complementară a închiderii unităţii –  
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice fumatul în spaţiile publice, la două zile după ce judecătorii CCR au de­cis că actul normativ este constituţional. Legea antifumat a fost publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în 45 de zile de la data publicării. Astfel, 16 martie va fi prima zi în care fumatul devine interzis în spaţiile publice închise din România.
Conform legii, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.
De asemenea, legea interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţămînt, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.
Fac excepţie celulele pentru detinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale, care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate, la loc vizibil, cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.
Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţămînt, de stat şi private, precum şi vînzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.
Nerespectarea prevederilor Legii antifumat de că­tre persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei, la prima abatere, cu 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pînă la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere. Săvîrşirea unei noi contravenţii se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.