Nicolae Moldovan, elevul cu cel mai bun rezultat la Concursul American de Matematică

1
2218

Nicolae Moldovan este elev în ultimul an de gimnaziu. Din clasa a VI-a, a participat în fiecare an la American Mathematics Competitions (AMC). De fiecare dată a reuşit să obţină cel mai bun rezultat, clasându-se pe primul loc la competiţia destinată elevilor de gimnaziu. În clasa a VI-a a realizat cel mai bun punctaj, la categoria lui de vârstă. Anul acesta a reuşit o nouă performanţă: a obţinut 23 de puncte din punctajul maxim de 25. Mărturiseşte că a fost pasionat dintotdeauna de jocurile logice, iar mai târziu, dascălii au reuşit să-i insufle dragostea pentru matematică. Speră ca în viitor să adune rezultate bune în domeniul matematicii, dar şi al fizicii.

R: Unde înveţi în prezent?
N.M.: Sunt elev în clasa a 8-a la Şcoala gimnazială „George Coşbuc” din Baia Mare.
R: Cum ai ajuns să participi la acest concurs de matematică?
N.M.: În urma rezultatelor obţinute la olimpiadele judeţene de matematică am fost invitat să particip, începând din clasa a VI-a, la concursul AMC8.
Matematica este una din materiile mele preferate şi este un mod de a-mi dezvolta gândirea logică şi analitică. Prin participarea la concursurile de matematică, mi-am îmbunătăţit spiritul competiţional şi capacitatea de concentrare. De asemenea, am cunoscut mulţi profesori şi elevi deosebiţi, pasionaţi de matematică.
R: Cine ţi-a insuflat dragostea pentru matematică? Ai avut un dascăl mai special care te-a făcut să îndrăgeşti această disciplină?
N.M.: Am descoperit frumuseţea matematicii datorită doamnei mele învăţătoare prof. Pop Dorina Tamara, iar apoi am fost îndrumat de profesorii de matematică de la şcoala „George Coşbuc”, d-nul director Ienuţaş Vasile, d-nul profesor Pop Cosmin şi d-na profesoară Şerba Lucia, cărora le mulţumesc pe această cale. Dintotdeauna mi-au plăcut jocurile logice, de mic jucam şah şi alte jocuri de strategii cu bunicul meu, apoi cu fratele meu mai mic, Alexandru.
R: Cam cât studiezi la această materie?
N.M.: În afara orelor de matematică şi a pregătirilor de excelenţă de la şcoală, mă pregătesc individual în medie 1-2 ore pe zi. Mai particip şi în vacanţe la taberele de matematică din oraş, la care suntem instruiţi de cei mai buni profesori de matematică din judeţul nostru.
R: Cum ţi se pare performanţa pe care ai obţinut-o? Ai fost foarte aproape de punctajul maxim.
N.M.: Mă bucur foarte mult de acest rezultat la  AMC8 2015, deoarece îmi place mult acest concurs, care are o latură aplicativă a matematicii şi este în limba engleză. La acest concurs am obţinut, în clasa a VI-a, 21 de puncte din 25, iar în clasa a VII-a am obţinut tot 23 de puncte, la fel ca şi anul acesta.
R: Ce alte pasiuni ai, în afară de matematică?
N.M.: Îmi place la fel de mult şi fizica, disciplină la care am participat la olimpiadele naţionale în clasele a VI-a şi a VII-a, şi la concursul “Evrika“ de anul trecut, pregătit de d-na profesoară Puşcaş Ana Elena.
R: Pe viitor ce ţi-ai propus?
N.M.: Mi-am propus să continui studiul ştiinţelor exacte  la liceu şi sper să particip şi la alte concursuri şi olimpiade şi să obţin rezultate la fel de bune ca şi până acum.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.