Prefectul de Maramureş, în vizită la Teceu şi Apşa de Mijloc

0
510

La sfârşitul săptămânii trecute, prefectul Anton Rohian a întreprins o vizită în Transcarpatia, Ucraina, cu opriri la Teceu şi Apşa de Mijloc.
Vineri, 5 februarie, acesta s-a întâlnit, la Teceu, cu preşedintele Consiliului Raional Teceu, Vasile Kahaneţ, cu şeful Administraţiei Raionale Teceu, Vasili Demianciuc şi cu primarul localităţii Teceu, Ivan Kovaci. Iniţiativa întâlnirii a pornit de la faptul că Ho­llosy Simon, întemeietorul Şcolii de pictură băimărene, şi-a desfăşurat activităţile de creaţie şi pedagogice, în perioada verii, la Teceu, din 1904 şi până la sfârşitul vieţii (1918). În urma discuţiilor pe care  le-a avut cu Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Nord-Vest, privitoare la importanţa localităţii Teceu în biografia lui Simon Ho­llosy, prefectul s-a deplasat în Transcarpatia cu intenţia clară de a implica oraşul în sărbătorirea a 120 de ani de la înfiinţarea Şcolii de pictură băimărene. S-au pus, astfel, bazele unui parteneriat între oraşul Teceu – OAR, filiala Nord-Vest şi Instituţia Prefectului Maramureş, în vederea susţinerii municipiului Baia Mare în cursa pentru câştigarea ti­tlului de Capitală Culturală Europeană în 2021.
Conducerea raională Teceu şi primarul oraşului s-au arătat preocupaţi de promovarea proiectelor transfrontaliere pentru dezvoltarea celor două localităţi şi dornici să semneze un protocol de susţinere a Băii Mari în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Respectul şi admiraţia pentru Simon Hollosy sunt foarte mari la Teceu, unde locuitorii se mândresc cu înfiinţarea unei şcoli, a unei case memoriale şi a unui muzeu Hollosy Simon.
Sâmbătă, 6 februarie, la Apşa de Mijloc, prefectul Anton Rohian a participat la cea de-a X-a ediţie a Concursului literar „Mihai Eminescu”, eveniment organizat de Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia “Dacia” (preşedinte, dr. Ion Mihai Botoş) şi Şcoala Medie Gr. I-III (director, Elena Şovac) din localitate. La manifestări au participat invitaţi din Baia Mare, Cernăuţi, Negreşti-Oaş, Oradea, Sighetu Marmaţiei şi zona Vişeu. Evenimentul a început cu un parastas pentru Mihai Eminescu, oficiat, la Biserica ortodoxă din Apşa de Mijloc, de un sobor de preoţi, în frunte cu părintele protopop de Slatina, Ştefan Bileţchi. Apoi a fost vernisată expoziţia de carte intitulată „Mihai Eminescu – poetul românilor de pretutindeni”. A avut loc o discuţie în care au fost aduse în prim-plan probleme ale culturii române, pe care românii din Transcarpatia au păstrat-o de sute de ani nealterată, dovedind, astfel, că ce-i roman nu piere. La dezbatere au participat:  Eleonora Moldovan, consulul general al României la Cernăuţi, Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş, Tiberiu Morar, om de cultură orădean, dr. Delia Suiogan, etnolog, cadru didactic la Centrul Universitar Nord Baia Mare, dr. Ilie Gherheş, istoric, reprezentant al Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei, Natalia Fornvald, inspector în cadrul ISJ Maramureş, Ion Petrovai, din Petrova, scriitor, Natalia Lazăr, directorul Centrului Cultural Negreşti-Oaş şi preşedintele juriului. A fost făcută, prin intermediul Inspectoratului Şcolar Maramureş şi al Nataliei Fornvald, o donaţie de carte în limba română, de care au beneficiat elevi de la Liceul “Mihai Eminescu” din Slatina şi de la Şcoala Generală din Apşa de Mijloc.
Elevii din Apşa de Mijloc au prezentat un spectacol inspirat din creaţia eminesciană. La concurs au participat peste 100 de elevi de la şcolile româneşti din Transcarpatia, volohi din Poroşcovo, elevi din Cernăuţi, de la Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” din Sighet. Participanţii au fost răsplătiţi cu diplome şi cărţi în limba română.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.