Istoria medicală şi religioasă consemnează numeroase instituţii şi organizaţii care au avut ca şi scop sprijinirea celor în suferinţă, a bolnavilor.
În ultima perioadă, problema apărării sănătăţii a devenit o preocupare permanentă la toate nivelele de organizare socială, naţională şi internaţională. Solidarizarea cu cei în suferinţă în viaţa cotidiană urmează a se concretiza prin acţiuni spirituale şi caritabile, în legătură directă cu activitatea medicală desfăşurată în unităţi sanitare, spitale sau la domiciliul bolnavilor. În acest context, a luat fiinţă Asociaţia Medicilor Catolici, în plan internaţional, european şi naţional.
La noi în ţară, această organizaţie s-a înfiinţat oficial în anul 1991, la Bucureşti, la iniţiativa şi concursul direct al preotului Puni Emil din Deva, superiorul Ordinului Iezuit din România, devenind pe parcurs membră a Federaţiei Europene AMC.
Secţiunea dieceziană Maramureş, cu statut şi personalitate juridică, a luat fiinţă în data de 7 martie 1991, la Baia Mare. La întemeiere au luat parte pe atunci, episcopul Lucian Mureşan, medici, farmacişti, biologi, cadre medicale medii etc.
Scopul urmărit al asociaţiei este de a contribui la alinarea suferinţei bolnavilor, într-un cadru ştiinţific, medical şi spiritual. Sămânţa încolţită atunci s-a dezvoltat şi a început să dea roade.
La ocrotirea vieţii în diferitele ei ipostaze sunt chemate cadrele medico-sanitare catolice şi nu numai, care vor avea mereu în faţă pilda „Samariteanului Milostiv”.
Obiectivele teoretice şi practice urmărite cuprind aspecte legate de apărarea vieţii de la concepere, combaterea avorturilor, a metodelor anticoncepţionale, a oricărei forme de atentat la persoana umană, a toxicomanilor, ajutoare materiale şi spirituale sub diferite forme etc.
Întreaga activitate a AMC se desfăşoară în concordanţă cu doctrina creştină catolică. De-a lungul anilor, la întrunirile periodice, au fost prezentate şi discutate variate subiecte instructive medicale şi spirituale, de informare, organizatorice. S-a avut permanent o legătură şi colaborare cu medicul spiritual, preotul, pentru asistenţa sufletească a bolnavilor din spitale şi de la domiciliu. Au fost montate din primul an, aproximativ 80 de crucifixe cu corpus, la intrarea în Spitalul Judeţean, în saloane, cabinete. S-a menţinut o colaborare fructuoasă cu conducerea Spitalului Judeţean din Baia Mare şi din eparhie, cu dispensarele medicale, cu personalul din subordine în spirit ecumenic, cu preoţii celorlalte culte, cu alte asociaţii catolice. În colaborare cu asociaţia educatorilor catolici, AMC a făcut lansarea cărţii „Să trecem pragul speranţei” scrisă de Papa Ioan Paul al II-lea, recenzie susţinută de preotul Mesaroş Simion şi preşedintele AGRU de atunci, prof. Univ. Pop Gheorghe. De asemenea, s-a ţinut o legătură şi o colaborare cu alte asociaţii din ţară: Cluj-Napoca, Bucureşti, Blaj, Sibiu, Reşiţa, Iaşi.
În anul 1998 s-a organizat un simpozion naţional la Baia Mare cu tema „Probleme medico-spirituale ale tineretului”, cu participare numeroasă, cu medici şi preoţi din mai multe oraşe din ţară. A avut loc simpozionul naţional al AMC cu prezenţa PS episcopul Ioan Şişeştean de piae memorie, simpozion foarte apreciat în ce priveşte tematica abordată şi modul de organizare. La acest simpozion, preotul Man Mircea a evocat personalitatea părintelui Vasile Lucaciu şi rolul lui în marea unire, iar preotul Mesaroş Simion a vorbit despre personalitatea episcopului Alexandru Rusu – episcop de Maramureş – martir al credinţei. Membrii asociaţiei au participat la conferinţe, simpozioane din ţară şi din străinătate, Roma, Veneţia, Padova, Praga. Un medic a ţinut, pe parcursul a 4 ani, cursuri de Bioetică şi Medicină pastorală la Facultatea de teologie din Baia Mare.
Astfel, în fiecare an au fost desfăşurate ample acţiuni spirituale şi caritative, în colaborare cu Asociaţia Somaschi, în mod deosebit în toate spitalele din Baia Mare şi Baia Sprie, cuprinzând cam 1.600 de bolnavi din aceste unităţi sanitare.
La sediul Asociaţiei Somaschi s-a înfiinţat un cabinet medical social pentru persoane defavorizate, adulţi şi copii, cabinet stomatologic, cu consultaţii, punct farmaceutic. De la înfiinţare şi până în prezent, s-au eliberat permanent medicamente gratuite, pe bază de reţete emise de către medicii din policlinici, medici de familie. Prin intermediul unor organizaţii catolice din Italia, a Societăţii Somaschi, a Caritas-ului, a Ordinului Maltez etc. s-a realizat achiziţionarea mai multor ambulanţe la Salvare şi aprovizionarea periodică cu medicamente, aparate şi echipamente sanitare, pentru spitalele din Baia Mare, pe tot parcursul anilor. S-au efectuat schimburi de experienţă cu medici catolici italieni, aceştia participând la evaluarea stării de sănătate a persoanelor defavorizate. Medici şi asistenţi, membri ai AMC au participat la simpozioane pe teme medicale în ţară şi străinătate.
Activitatea asociaţiei s-a reflectat şi prin mijloacele mass media, presa locală, revistele catolice din ţară, televiziunea locală, Radio-Maria, prin informări, articole, interviuri.
Desigur, activitatea expusă mai sus reprezintă doar o mică parte din ceea ce s-a înfăptuit, aceasta necesitând o amplă prezentare a ceea ce s-a realizat în plan medical şi spiritual.
Acum, la 25 de ani de la înfiinţare, analizând realizările dar şi neîmplinirile, pe toate le oferim lui Cristos, marele medic al sufletelor şi al trupurilor, şi Sfintei Fecioare Maria. Mulţumim lui Dumnezeu şi tuturor colaboratorilor noştri pentru tot ce s-a făcut.
Convinşi fiind că ne aflăm pe calea dorită de Cristos, vom căuta să corespundem aşteptărilor şi darurilor pe care le primim, în folosul celor bolnavi, al asociaţiei, al Bisericii Catolice şi al neamului nostru.
Evenimente dedicate Zilei Bolnavului 2016
AZI, 11 februarie, ora 10,00, la Spitalul de Boli Infecţioase se va oficia Maslu de Obşte. Va celebra protopop Emil Gîrboan, împreună cu mai mulţi preoţi din protopopiatul Baia Mare şi se vor vizita bolnavii din spitalele din Baia Mare (Infecţioase, Psihiatrie, TBC). Se vor împărţi cadouri şi se vor face rugăciuni la patul bolnavului.
VINERI, 12 februarie, ora 16,00: Sf. Liturghie celebrată la Azilul de Bătrâni din Baia Sprie (celebrează Pr. Mihai Şimonca – preot la parohia nr. 9 Spitale – Pr. Vasile Sabadâş, preot la parohia din Baia Sprie). După liturghie se vor împărţi cadouri.
SÂMBĂTĂ, 13 februarie, ora 10,00: La Spitalul Judeţean de Urgenţă se va oficia Maslu de Obşte, cu arhiereul eparhial al Eparhiei Române Unite cu Roma de Maramureş – Preasfinţitul Vasile Bizău -, însoţit de preoţii din protopopiatul Baia Mare, după care se vor face rugăciuni la patul bolnavilor şi se vor împărţi mici cadouri.
Cei care doresc să participe la rugăciuni pentru bolnavi sunt invitaţi în holul mare al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare. Vă aşteptăm cu drag!
Comitetul Asociaţiei Medicilor Catolici Baia Mare