Piaţa bancară este „inundată” de bani

0
498

– maximul istoric al ultimului deceniu: 20 de miliarde de lei pe zi –

În ciuda faptului că dobînzile la creditele populaţiei şi companiilor trenează în jurul valorii de 4-5% sau 9-10%, indicele de referinţî Robor a coborît vertiginos de la începutul anului şi pînă în prezent. De ce? Lichiditate prea mare: s-a atins deja maximul istoric al ultimilor 10 ani, de aproximativ 20 de miliarde de lei pe zi în ianuarie. Toţi banii băncilor sînt plasaţi la BNR.
Datele de lichiditate, publicate de BNR, arată că surplusul pe piaţa monetară a fost de 19,8 miliarde lei pe zi, în ianuarie 2016, cel mai mare nivel de aproape un deceniu.
Lichiditatea excesivă, plasată de instituţiile de credit la banca centrală, au dus nivelul Robor, la trei luni, la un nou maxim istoric, de 0,79%, după ce în primele două zile de tranzacţionare din 2016 a scăzut prima dată în istoria postdecembristă sub 1%.
Cheltuielile bugetare foarte mari, făcute de Ministerul Finanţelor în luna decembrie 2015, au contribuit la acest exces de lichiditate pe piaţa monetară, care se traduce momentan prin dobînzi disproporţionat de mici pe interbancar faţă de cele din piaţa reală.
Creşterea salarială nominală a accelerat, în decembrie 2015, la 13,3% în ritm anual, de la 10,7% în noiembrie, mai ales pe fondul accelerării avansului în sectorul public (+24,7% de la 15,4%), după o majorare salarială de 10% pentru toţi angajaţii (fără cei din educaţie şi sănătate). În sectorul privat, avansul a fost mult mai redus, de 10,7% în decembrie. Majorările salariale ar trebui să meţină cererea internă puternică în trimestrele viitoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.