Maramureşul şi produsele sale tradiţionale

0
348

Recent, la Berlin, a avut loc a 78-a ediţie a „Grune Woche” – Expoziţie Internaţională pentru Industrie Alimentară, Agricultură şi Horticultură, manifestare la care a fost prezent şi un grup de 7 producători din Maramureş, cu preparate din carne, lapte, miere, fructe uscate, dar şi pălincă de Maramureş. S-au oferit nu doar produse, ci şi reţete de preparare şi păstrare a produselor tradiţionale. Maramureşul a impresionat prin calitatea produselor oferite spre vînzare de producătorii îmbrăcaţi în costume naţionale, cît şi prin spectacolul oferit de Ansamblul Naţional „Transilvania”, prezent cu un grup de opt dansatori, cu orchestra şi cu taragotistul Dumitru Dobrican.
În judeţul nostru se află 64 de producători de produse tradiţionale. Eugen Libotean din Tăuţii Măgherăuş este unul dintre ei. Produce dulceţuri şi siropuri din fructe de pădure, sos de ardei iute şi sos de hrean, sirop din petale de trandafir. Iată ce ne spune domnia sa: “Pe lîngă produsele tradiţionale cunoscute, consumatorul s-a obişnuit şi cu dulceaţa de ardei iute, cu sosul picant ardelenesc şi cu sosuri de coacăze roşii, de gutui, de busuioc. Dulceaţa de ceapă roşie, sosul de usturoi, de hrean cu boabe de muştar sînt de departe primele în top. Desfacem, în prezent, 5.000-6.000 de borcane sau sticle într-o lună”.
OviZoo SRL din Vălenii Şomcutei a oferit, la Berlin, preparate din lapte de oaie: caş, urdă, brînză de burduf şi telemea. „Sînt preparate din lapte de la oile din ferma mea. Am 400 de oi. Eu şi soţia Liliana ne ocupăm de tot” – a spus proprietarul Gheorghe Buda. PFA Hotea Ioan Gheorghe din Vălenii Şomcutei s-a dus la Berlin cu 20 de sortimente de produse tradiţionale: miere de diverse sortimente, murături, zacuscă şi dulceaţă. Cel mai bine s-a vîndut mierea de castan, pentru că este o raritate. „Murăturile şi dulceţurile sînt puse de soţia mea Monica, iar produsele apicole sînt ambalate de mine. Avem în familie o tradiţie în albinărit de 60 de ani”, spune Ioan Hotea.

ANSVSA are şef nou

Noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, numit prin decizie a primului – ministru, este Andrei BUTARU. Medic de circumscripţie sanitară veterinară, cu o experienţă de peste 30 de ani în profesia de medic veterinar, Andrei BUTARU a ocupat funcţia de director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, din anul 2005 pînă în prezent.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.