Sfântă Liturghie Arhierească, la singura biserică băimăreană construită din banii minerilor

1
708

Duminică, 14 februarie a.c., comunitatea Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Baia Mare a fost în sărbătoare, pentru că în mijlocul credincioşilor s-a aflat Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârşită împreună cu un sobor de preoţi din care au făcut parte pr. dr. Cristian Ştefan, paroh, consilier eparhial cultural, pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, pr. Marius Lazăr jr., arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, arhid. Ionuţ Todorca, diacon Alexandru Gaborean. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de prof. Rodica Bănescu.
Biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Baia Mare, situată în zona toponimică Valea Roşie, are un istoric aparte: este sigura biserică din fostul oraş minier Baia Mare, construită de mineri şi cu banii minerilor. Pentru ridicarea ei, minerii din Baia Mare au hotărât să contribuie fiecare cu câte un salariu lunar pe an şi să presteze câte 5 zile de muncă fizică. Mai mult, ridicarea ei a fost susţinută şi de conducerea Trustului Minier Valea Roşie, director Gheorghe Suciu. Se întâmpla în anii 1937-1938, iar meşter constructor a fost ales Gheorghe Oros, un om cu experienţă în ridicare de biserici, astfel că din 1940 se oficiau, deja, slujbe religioase în noua biserică, ridicată pe un teren mlăştinos, al nimănui, pe care Dumnezeu a orânduit să se înalţe biserică.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a explicat învăţăturile pe care fiecare creştin trebuie să le desprindă din pericopa evanghelică a duminicii, cea a Cananeencei, foarte bogată în învăţături duhovniceşti. Duminica de azi (14.II) este ultima duminică înainte de cele patru ce vor urma pentru pregătirea Sfântului şi Marelui Post. Reţinem din această evanghelie credinţa puternică a Femeii Cananeence, cât de mult se ruga şi cât era de smerită. O altă învăţătură transmisă apostolilor este că, deşi iudeii l-au primit cu ostilitate, chiar cu agresivitate pe Mântuitor, vor fi existând printre neamurile păgâne multe suflete care vor primi mesajul Evangheliei şi vor veni la Hristos. Mai reţinem că Mântuitorul le arată apostolilor că există multă credinţă printre neamuri şi că El a venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut. Femeia Cananeeancă ştia că Mântuitorul nu va refuza o mamă, care era într-o suferinţă cumplită, pentru că are milă, iubire şi grijă de orice suflet şi, ca atare, îi va îndeplini dorinţa. Puterea pe care o are mama în rugăciune este o altă învăţătură pe care trebuie să o desprindem din această pericopă evanghelică.
În lumea în care trăim se relativizează valorile, a spus Preasfinţitul Părinte, referindu-se la zilele pe care le trăim. Valorile creştine, valorile morale nu mai stau la temelia societăţii secularist-ateiste de astăzi, spre care se îndreaptă Europa. O lume care nu-L respinge pe Dumnezeu neapărat, dar zice că nu mai avem nevoie de rânduială, de ierarhie, de biserică, de preoţi, de cineva care să ne spună ce să facem, ci facem noi ce vrem. Ori, lumea în care ne-am născut noi, lumea care a creat civilizaţia europeană a fost o lume a ierarhiilor, a personalităţilor, a demnităţilor. Toate personalităţile lumii s-au născut într-o familie.
Lumea nu se poate vindeca decât prin Evanghelie şi prin iubirea lui Dumnezeu, arătată nouă prin Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, a mai spus Preasfinţitul Părinte Iustin. Să ne rugăm mult, noi, care suntem creştini şi ne rugăm lui Dumnezeu, pentru pacea şi salvarea lumii. Pentru pacea, unitatea şi salvarea familiei. Pentru pacea dintre biserici. Pentru pacea dintre creştini. Pentru pacea dintre religii, prin respect reciproc. Să căutăm pacea, nu doar s-o trâmbiţăm, să dăm declaraţii sforăitoare, ci să ne şi rugăm pentru ea. Mântuitorul a trecut peste graniţele etnice, confesionale şi politice, ni se arată în Evanghelia de azi. A trecut din Ţara Sfântă în Tir şi în Sidon, în Fenicia. Altă orânduire, altă conducere, alt stăpânitor şi altă etnie. A trecut peste graniţe. Asta ne arată Mântuitorul. De ce? Ca să ne demonstreze că Dumnezeu îi vrea  pe toţi împreună, pentru că Dumnezeu este Tatăl tuturor şi toţi oamenii sunt fiii lui Dumnezeu.
Cei care au fost duminică la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească de la biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Baia Mare s-au întors acasă cu mult folos duhovnicesc pentru sufletele lor.

1 COMENTARIU

 1. Fără comentarii la textul articolului, doar așa……
  1932 – Se înființează în Baia Mare noi parohii. Parohia III cuprinde cartierul Valea Roșie. În Capela Școlii Primare nr. 3, azi Grupul Școlar Spiru Haret se celebrează Sfintele Liturghii pentru credincioșii parohiei.
  1936-1937 – Comisia interimară comunală alocă teren pentru construirea bisericii parohiale.
  Credincioșii înalță biserica avându-i ca patroni pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
  Din Șematismul Veneratului Cler al Eparhiei Creco-Catolice Române a Maramureșului pe anul 1936
  „Pentru credincioșii proprii, acest număr este stabilit — în temeiul coalelor familiare introduse obligator în toată Eparhia — cu precisiunea maxim posibilă, socotindu-se și cei plasați provizor (pen¬tru armată, școală, serviciu, lucru etc.) în alte părți, unde, evident, n’au fost apoi luați din nou în considerare. Cu toată grija am adunat însă, pe aceeaș zi, și datele numerice ale celorlalte culte, căutând să dăm și pentru ele cifre cari să acopere pe deplin adevărul. Cum însă pentru aceste cifre am fost la discreția organelor străine (de cult, ori administrative), este firesc ca pentru ele să nu putem garanta în măsura în care garantăm pentru cifrele cari privesc biserica noastră.
  Facă Domnul ca și această publicație modestă să ajute la consolidarea stărilor și a tuturor asezămintelor tinerei noastre Eparhii.
  Baia-Mare, la Adormirea Maicii Domnului 1936”.
  4. BAIA-MARE III — Parohie nouă, din 1932. Matricole din 1932. În școala primară No. 3 este o capelă din 1931.
  POȘTA și celelalte ca la Baia-Mare I.
  PREOT: M. On. PATRICIU TRUFAȘIU, paroh, prot. on. — CURATOR: Simeon Botoș. — CANTORI: Cei dela Baia-Mare I.
  ASOCIAȚII RELIGIOASE: Comune cu cele din parohia I.
  Numărul sufletelor: 1624. — R.-cat. 1520. — Ort. 25. — Calv. 377. — Lut. 38. — Poc. 5 (casa de rugaciune). — Izr. 32.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.