A apărut monografia Protopopiatului Lăpuş

0
537

Lăudabilă iniţiativa Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului de a începe editarea monografiilor protopopiatelor. La sfârşitul anului trecut a văzut lumina tiparului monografia-album dedicată celor 40 de mănăstiri şi schituri din Eparhie, iar acum, de câteva zile, a apărut prima monografie-album din Episcopie, cea a Protopopiatului Lăpuş.
Este o lucrare din ciclul realizat „la propunerea Părintelui Patriarh Daniel şi cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, în „Anul Omagial al Misiunii Parohiei şi Mănăstirii Azi” şi „Anul Comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al Marilor Păstori de Suflete de la Eparhii”, în care „se cuvine să mulţumim Preafericirii Sale, care are o abordare dinamică şi globală a lucrării Bisericii în societate şi, prin această hotărâre, ne-a oferit prilejul să adunăm datele şi imaginile necesare în vederea publicării Istoriei Parohiilor Ortodoxe Româneşti din Patriarhia Română, care ne-au fost de mult folos în editarea celor 8 monografii ale protopopiatelor şi parohiilor din eparhia noastră”, scrie în Cuvântul înainte PS Dr. Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, iniţiatorul şi coordonatorul monografiilor. Aşadar, lucrarea face parte dintr-o serie monumentală, care va cuprinde monografiile celor peste 200 de protopopiate din ţară ale Patriarhiei Române, un document  care va rămâne peste veacuri a ceea ce a însemnat Ortodoxia în Istoria Neamului Românesc, ca religie a dreptei credinţe, perioada de referinţă a începutului mileniului trei.
Iar ÎPS Arhiepiscop Justinian, Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, subliniază că „întocmirea monografiilor parohiilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, însoţite de grăitoare imagini, reprezintă o ofrandă, un dar pe care îl aducem lui Dumnezeu, acum, la împlinirea celor douăzeci şi cinci de ani de la reactivarea sfintei noastre eparhii. Episcopia Maramureşului şi Sătmarului este o străveche episcopie ortodoxă, cu un trecut deosebit de important pentru poporul român din această parte de ţară românească.”
Monografia album are peste 300 de pagini, peste 450 de fotografii color, tipărite pe o hârtie de foarte bună calitate, şi prezintă, în ordine alfabetică, istoricul fiecărei localităţi şi al celor peste 60 de parohii şi filii în parte, lista preoţilor slujitori de-a lungul anilor, personalităţile importante care s-au născut în arealul parohiei, monumentele istorice bisericeşti, activităţi catehetice, filantropice şi sociale. Monografia prezintă şi istoricul Protopopiatului Lăpuş, de la înfiinţare până în prezent.
De remarcat că, pentru realizarea acestei lucrări, au fost cercetate arhivele din diferite locuri, scrierile şi referinţele despre localitate şi parohii, încât, pentru cei interesaţi, monografia devine un instrument de lucru obligatoriu pentru viitoarele lucrări ştiinţifice din varii domenii de activitate. Ea este o mărturie a existenţei Ortodoxiei pe aceste meleaguri din timpuri imemorabile, care se confundă, indubitabil, cu istoria ancestrală a poporului român.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.