Cetăţenii vigilenţi şi informaţi nu pot fi înşelaţi!

0
527

Un bărbat din Baia Sprie nu a dat curs solicitării de a depune o sumă de bani pentru a intra în posesia unui “premiu câştigat” şi astfel nu a devenit victima infracţiunii de înşelăciune.
Miercuri, 17 februarie, un bărbat din Baia Sprie a sesizat poliţia cu privire la comiterea infracţiunii de tentativă de înşelăciune. El a declarat că, în data de 13 februarie a.c., a fost anunţat printr-un SMS că, în urma unei trageri la sorţi, a fost desemnat câştigătorul unui laptop şi a sumei de 1.000 de euro. Bărbatul a sunat la numărul de telefon de pe care primise mesajul şi a vorbit cu un aşa-zis reprezentant al unei cunoscute societăţi care comercializează produse electronice şi electrocasnice, care i-a transmis că, pentru a-şi revendica premiul, este nevoie să achite un comision în valoare de 430 de lei.
Bărbatul a fost precaut, nu a depus banii solicitaţi şi a anunţat poliţia. În urma sesizării, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă de înşelăciune şi continuă cercetările pentru identificarea autorilor şi tragerea lor la răspundere.
Pentru a nu deveni victime ale infracţiunii de înşelăciune prin metoda premiului surpriză, poliţiştii vă recomandă să nu luaţi în considerare mesajele prin care, fără temei, sunteţi anunţat câştigător al vreunui concurs organizat de o firmă de renume, să nu achitaţi niciodată sume în avans pentru ridicarea unor premii şi să nu depuneţi sume de bani în conturi necunoscute ca urmare a unor solicitări telefonice venite din partea unor persoane care pretind a fi reprezentanţi ai diverselor firme.
Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, cu atât mai mult cu cât apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de telefon pe care nu-l cunoaşteţi! Niciodată o societate nu vă va solicita aşa ceva!
Dacă suspectaţi comiterea unor astfel de fapte, sesizaţi imediat poliţia pentru a fi demarate verificările care se impun.

Ţigări, carne şi legume-fructe confiscate de poliţişti

– două infracţiuni de contrabandă şi amenzi de 2.500 lei –

În perioada 16-17 februarie, poliţiştii maramureşeni specializaţi în investigarea criminalităţii economice au acţionat pentru depistarea şi sancţionarea persoanelor fizice şi juridice care desfăşoară activităţi comerciale ilicite. Au fost controlate 12 societăţi comerciale şi 8 persoane fizice, în scopul prevenirii şi combaterii faptelor ilicite care se comit în domeniul contrabandei cu ţigări  şi a comerţului cu produse agroalimentare.
În urma verificărilor, poliţiştii au constatat 2 infracţiuni de contrabandă şi au confiscat 300 de pachete cu ţigări, în valoare de aproximativ 3.300 lei. Totodată, au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale, din care 3 prevăzute de Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi una prevăzută de OUG nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Valoarea amenzilor aplicate este de 2.500 lei. Poliţiştii au confiscat şi 20 kg de carne şi legume-fructe, ce urmau a fi comercializate fără respectarea normelor în vigoare.

Mandat de executare – Un an şi trei luni de închisoare pentru înşelăciune şi uz de fals

În timpul unei activităţi specifice, organizată miercuri, 17 februarie, poliţiştii din cadrul Biroului Urmăriri au identificat un bărbat, de 48 de ani, domiciliat în oraşul Baia Sprie, pe numele căruia Judecătoria Baia Mare a emis un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate. Bărbatul are de executat o pedeapsă de un an şi trei luni detenţie pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi uz de fals.
Cel în cauză îşi va executa pedeapsa în penitenciar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.