Un praznic al bucuriei la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime din Baia Mare

0
409

• oaspete de seamă a fost Înalpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Nicolae al celor două Americi

Un eveniment de relevantă importanţă duhovnicească s-a petrecut azi, duminică, 21 februarie 2016, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, când Sfânta Liturghie a fost oficiată de doi ierarhi: Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul celor două Americi, şi Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei  Maramureşului şi Sătmarului.
La acest eveniment, aşteptat cu mare bucurie de credincioşii băimăreni, Catedrala Episcopală a devenit neîncăpătoare, peste 2.500 de creştini ortodocşi venind să se roage împreună cu cei doi ierarhi.
Din soborul de preoţi şi diaconi au făcut parte pr. dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, arhim. dr. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei, pr. Gabriel Băban, inspector pentru catehizarea tineretului, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, pr. Viorel Bud, pr. Vasile Botiş, slujitori ai Catedralei, arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial, arhid. Andrei Pop, secretar eparhial, arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei, preoţi şi diaconi slujitori.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale, dirijat de pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, care s-a referit la pericopa evanghelică a duminicii, a Vameşului şi a Feriseului, la alte învăţături biblice desprinse din Sfintele Evanghelii, dar şi la misiunea de păstorire a credincioşilor ortodocşi români de pe meleagurile americane, o activitate deosebit de grea, cu distanţe enorme, pentru a ajunge atât în ţara tuturor posibilităţilor, cât şi pe cele două continente americane, de la insulele Ţara de Foc, până în cel mai nordic punct al Canadei. O Arhiepiscopie gigant, cu parohii de la câteva sute de credincioşi până la altele mai mari.
„Este o duminică deosebită a anului bisericesc aceasta, a 33-a după Rusalii, numită a Vameşului şi a Fariseului, a spus Preasfinţitul Arhiepiscop Nicolae. Este duminica cu care începem cele trei perioade sau cele trei cântări pe care le auzim la slujbele din această perioadă de 10 săptămâni. Am rămas profund impresionat astăzi să vă văd pe dumneavoastră în număr atât de mare, mulţime de copii şi de tineri, care aţi venit să vă rugaţi şi să cereţi lui Dumnezeu ca în această duminică să începeţi cu bun spor perioada de zece săptămâni care urmează, perioada Triodului, perioada pregătirii noastre pentru Înviere”, a spus Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Nicolae al celor două Americi, referindu-se la mulţimea de credincioşi din Catedrală.
Iar apoi, referindu-se la smerenia la care trebuie să ajungem, ca buni creştini, pentru a fi plăcuţi în faţa lui Dumnezeu, ÎPS Nicolae a subliniat: „Numai Dumnezeu ne poate schimba viaţa cu adevărat. Numai Dumnezeu ne poate întoarce din rătăcire. Numai Dumnezeu ne poate da o inimă înţelegătoare şi bună pentru fraţii noştri. Numai Dumnezeu ne poate lumina mintea, ca să ne descoperim fiecare calea mântuirii. Părinţii Bisericii au aşezat această Evanghelie la începutul Triodului, tocmai ca să păşim, să punem primul pas în această pregătire, înţelegând smerenia şi plecându-ne cugetul înaintea bunătăţii lui Dumnezeu.”
După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul i-a oferit înaltului oaspete, ca  preţuire şi mulţumire pentru adăstarea pe meleagurile maramureşene, un omofor, confecţionat în Atelierele Episcopiei, ca semn al comuniunii dintre ierarhi, o bederniţă brodată tot în Atelierele Episcopiei, cu icoana Sfântului Ierarh Nicolae, pe care este consemnat momentul şi evenimentul înmânării, Crucea Voievodală Maramureşeană pentru ierarhi, cu documentul însoţitor, precum şi Monografia-album a celor 30 de mănăstiri şi schituri din Eparhie, intitulată „Chivote ale credinţei”.
Vizita este răspuns la vizita şi conslujirea efectuate de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul în toamna lui 2008 în Statele Unite ale Americii, în fruntea unei delegaţii. (a.f.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.