Lansarea cărţii „Oina pe plaiuri maramureşene”, de Viorel Bălin

0
483

Luni, 22 februarie, la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare, a avut loc lansarea cărţii „Oina pe plaiuri maramureşene”, de Viorel Bălin. Alături de autor, care s-a aflat în slujba sportului cu minge mică şi baston timp de 25 de ani, în prezidiu s-au aflat prefectul ing. Anton Rohian şi directorul bibliotecii, dr. Teodor Ardelean, ambii foşti jucători de oină.
Viorel Bălin a subliniat faptul că oina este singurul joc sportiv sută la sută românesc şi a arătat asemenările acestuia cu baseball-ul, sportul naţional american. Cu toate acestea, diferenţele de percepţie ale celor două sporturi sunt imense, oina fiind ignorată de mass-media românească, în timp ce baseball-ul este un sport de o imensă popularitate în SUA.
Prefectul Anton Rohian a vorbit despre felul în care “unii oameni, într-un anumit moment al vieţii lor, au făcut istorie” şi a mărturisit că era la curent cu activitatea sportivă a lui Viorel Bălin încă de mic. Rohian a subliniat importanţa oinei pentru identitatea noastră naţională şi şi-a amintit cât de preţuit era acest joc la ţară, înainte de 1989, când tinerii preferau să facă sport în aer liber şi nu “socializau” cu tabletele şi telefoanele în mână. De loc din Groşi, o comună care a dat mari valori în domeniul oinei, prefectul a amintit numele câtorva familii ai căror reprezentanţi s-au afirmat în acest sport, făcându-se cunoscuţi la nivel judeţean şi naţional. În final, Anton Rohian a îndemnat să nu lăsăm în uitare istoria Maramureşului, să nu uităm cine suntem şi să încercăm să cinstim în continuare sportul care ne reprezintă, sportul nostru naţional.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.