Cinci ani de activitate pentru Asociaţia Prietenii Spitalului „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare

0
1305

Zilele acestea, Asociaţia Prietenii Spitalului „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare a împlinit 5 ani de activitate. Sub sloganul „Ajută pentru a fi ajutat!” s-a reuşit conştientizarea maramureşenilor că Spitalul Judeţean este al nostru, al celor care, mai devreme sau mai târziu, avem nevoie de el.
Romana Furtună, preşedintele Asociaţiei Prietenii Spitalului „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare a prezentat o scurtă statistică a numărului de pacienţi care au beneficiat de aparatele donate spitalului de către asociaţie şi ultimul proiect în derulare: „Am reuşit să strângem fondurile necesare pentru achiziţionarea a 5 aparate de ultimă generaţie. Primul aparat a fost laparoscopul pentru Secţia de Chirurgie Pediatrică, donat în vara anului 2012. Imediat după achiziţionare, dr. Viorel Demian a obţinut competenţe speciale pentru chirurgia laparoscopică la copii, iar numărul de intervenţii laparoscopice a crecut de la 20, din primul an, la 50 de intervenţii în 2015. Pe parcursul celor 5 ani s-au efectuat 130 de intervenţii chirurgicale cu acest aparat. Al doilea aparat achiziţionat şi donat de către asociaţia noastră, Spitalului Judeţean de Urgenţă, în primăvara anului 2013, a fost ecograful destinat Secţiei de Pediatrie. Cu acest aparat, din informaţiile primite de la dr. Lucian Bogdan, au fost examinaţi 4.500 de copii şi s-au diagnosticat malformaţii congenitale, boli maligne, traumatisme ş.a. În aprilie 2014 a venit rândul Secţiei de Oncologie, pentru care am donat un ecograf şi de care au beneficiat până în prezent, după informaţiile primite de la dr. Eva Puşcă, 1.257 de pacienţi. Anul trecut, în aprilie, am donat Secţiei de Neonatologie un ecocardiograf cu care, până în februarie anul acesta, au fost consultaţi 180 de nou-născuţi şi au fost depistate la timp 30 de cazuri de malformaţii congenitale cardiace, după informaţiile dr. Laura Veronescu.”
Azi, asociaţia a anunţat oficial că a reuşit să strângă fondurile necesare şi a achiziţionat şi donat Laboratorului de Angiografie şi Cateterism Cardiac rotablatorul, un aparat necesar intervenţiilor de implant de stent.
Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile dacă nu s-ar fi avut suportul celor care au înţeles exact mesajul, direcţionând cei 2% din impozitul pe venit, celor care au făcut donaţii, precum şi generoşilor proprietari ai unor societăţi comerciale din Maramureş.

Managerul unităţii sanitare, ec. Sorina Pintea: „S-a înfiinţat Unitatea de Accidente Cerebrale Acute”

Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare are nou înfiinţată Unitatea de Accidente Cerebrale Acute –  a anunţat oficial ec. Sorina Pintea, manager.  Obiectivul pentru anul 2016 este achiziţionarea de aparatură necesară unităţii de accidente cerebrale acute. Doar 7 spitale din ţară au înfiinţată această secţie.
Ec. Sorina Pintea: „Am înfiinţat această secţie în ideea că în Maramureş, primul lor îl ocupă bolile cardiovasculare. Suntem mândri de colaborarea cu Asociaţia Prietenii Spitalului „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, fiind pentru noi un partener elegant. Modul în care s-a implicat asociaţia este extraordinar şi de mare ajutor pentru noi. Dorim să modernizăm această unitate,  la nivel înalt. Trombolizarea accidentelor vasculare, care comportă riscuri majore, ajută foarte mult la recuperarea bolnavilor (de la 6 luni, spitalizarea se reduce la 1-2 săptămâni), având rezultate spectaculoase. Aparatul (rotablatorul) „curăţă” vasele de sânge, eliminând depozitele de grăsime din interiorul acestora şi se foloseşte la pacienţii dificili, care nu pot fi abordaţi prin alte metode, având rolul de a pregăti artera pentru procedurile ulterioare, de implementare de stent. Aparatul este de fapt o freză miniaturală, prevăzută cu un capăt abraziv, cu cristele de diamant, cu rolul de a curăţa şi topi grăsimile de pe artere. Numărul pacienţilor trataţi anul trecut a fost de 450. Anul acesta a crescut numărul lor. Vorbim aici de performanţă, de un plus, de un avans tehnologic în tratamentul intervenţional”.
Costul aparatului este de 19.000 euro. Suma totală destinată dotării spitalului cu cele 5 aparate este de 120.000 euro.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.