Comuna Coroieni îşi asigură, aproape în totalitate, serviciile de gospodărire în regie proprie. Totul pentru a nu fi dependentă de alţii. Astfel, atât salubrizarea, care se face şi în comunele învecinate, cât şi serviciul de asistenţă socială, sau mai nou, cel de alimentare cu apă potabilă, sunt funcţionale pe raza unităţii administrativ-teritoriale.
Acum se lucrează la alimentarea cu apă în două sate aparţinătoare plus centrul comunei: Drăghia, Baba şi Coroieni. Apa vine din captări de izvoare şi nu mai are nevoie de tratare, ci doar de filtrare, fiind bună din punct de vedere calitativ: „Vrem să înfiinţăm serviciu propriu licenţiat şi la alimentarea cu apă, aşa cum le avem pe cele de asistenţă socială, de salubrizare, cu licenţă de transport, autorizaţie de la Ministerul Mediului, deci nu depindem de nimeni.

Avem două maşini de transport gunoaie menajere, le ducem în Baia Mare unde avem contract cu rampa de gunoi, fiind aproape singurii din zonă, ca şi comună, care avem contract şi suntem autorizaţi. Mai este oraşul Târgu Lăpuş. Ba mai facem salubrizarea şi la primăria Groşii Ţibleşului, la Vima Mică. Mai ajutăm Suciu de Sus, Băiuţ. Pe Ordonanţa 28 se realizează proiectul de alimentare cu apă a satelor Coroieni, Drăghia şi Baba. Lucrările sunt în derulare acum. Apa vine din captări de suprafaţă, de la izvoarele existente. Pentru că procesul de captare a ei este unul etanş şi nu mai are contact cu aerul, nu mai trebuie clorinată, doar filtrată. Ea ajunge la oameni gratuit, comuna neavând impusă nicio taxă”, a declarat Gavril Ropan, primarul comunei Coroieni.

Oamenii sunt în mare parte mulţimiţi de faptul că autorităţile locale încearcă să le ofere toate serviciile în regie proprie şi unele chiar gratuite: „Este bine că primăria face salubrizarea în comună cu maşinile proprii, că aşa se ştie exact cum stă treaba, că doar suntem cu toţii de aici. Aşteptăm acum şi să ne bage apa, care momentan este gratuită. Se mai construieşte şi căminul de bătrâni acum, şi asta este foarte important, că doar toţi ajungem la bătrâneţe”, a declarat Ion Pop, localnic. „Primăria face multe şi nu prea. Nu ne putem totuşi plânge, dar s-ar putea face şi mai multe. O să vedem ce se mai realizează până la alegeri şi apoi după ele”, a spus şi Gheorghe A. din Coroieni.

Comuna nu are încă sistem de canalizare
Dacă la capitolul alimentare cu apă se lucrează în prezent, comuna Coroieni nu are în schimb canalizare în sistem centralizat. Acesta este şi motivul pentru care administraţia a realizat un proiect, aflat în fază de studiu de fezabilitate, pentru canalizarea comunei. Problema care se pune la acest capitol este legată de faptul că primăria nu se încadrează pe anumite programe europene, având un punctaj sub cel minim, de 60 de puncte, aşa că soluţia o reprezintă fondurile de Mediu sau Ordonanţa 28. Valoarea investiţiei s-ar ridica la circa 2,5 milioane de euro, deoarece forma geografică a comunei impune construirea a două staţii de tratare a apei: una la ieşirea spre judeţul Sălaj, iar cealaltă către Târgu Lăpuş. Totul ar urma să se facă gravitaţional, ca şi la alimentarea cu apă.

Drumuri asfaltate pe Ordonanţa 28
Mai multe drumuri comunale s-au asfaltat, sau vor intra în reabilitare, pe fonduri guvernamentale. De asemenea, autoritatea locală are în plan construirea unei case de cultură: „Pe Ordonanţa 28 am asfaltat un drum de 7,2 kilometri, DC 55 între Coroieni şi Vima Mare. A fost drum de pământ, noi l-am făcut complet, ajungând până la faza de asfaltare, urmând să mai facem rigole şi podeţe. Investiţia a fost de 1,5 milioane de euro. De asemenea, lucrăm acum la un proiect pentru un cămin cultural, tip casă de cultură. Mai avem şi un drum comunal în fază de proiect, DC 57, de la Vălenii Lăpuşului la Rohia, care este momentan de pământ, mai puţin circulabil. În maxim două luni de zile îl vom depune spre finanţare pe Ordonanţa 28”, a spus primarul. De asemenea, proiectul de asfaltare a tuturor uliţelor din sat este pregătit pentru depunere pe fonduri europene. Acestea au în Coroieni o lungime totală de 14 kilometri. Ele sunt în prezent pietruite şi pregătite pentru asfaltare. Aici finanţarea ar fi până într-un milion de euro, buget în care comuna se încadrează cu proiectul pe anumite programe.

Cămin de bătrâni în Coroieni
Anul trecut a fost unul bun pentru comună. Investiţiile din bani europeni au fost multe şi consistente, ele trecând lejer de trei milioane de euro. Printre acestea se numără şi construirea unui cămin de bătrâni, care este aproape de finalizare: „Anul 2015 a fost pentru administraţia comunei Coroieni unul bun, pentru că am avut în derulare un proiect de 2,5 milioane de euro, la care lucrăm şi astăzi. Din aceşti bani s-a asfaltat un drum la mănăstirea Sfântul Ilie, am reabilitat două cămine culturale, şi construiesc un centru de bătrâni. La acesta lucrările sunt încă în derulare, dar sperăm că până în 30 iunie să le terminăm. Toate astea sunt din fonduri europene. Tot în decursul anului trecut, am avut un proiect pe fonduri norvegiene, în cartierul de romi de la Ponorâta, de aproape un milion de euro. De asemenea, tot pe fonduri europene, nerambursabile, am reabilitat un alt cămin cultural din Vălenii Lăpuşului, care este lucrare încheiată”, a conchis primarul comunei Coroieni.