Poştaşii se pregătesc de proteste

2
1835

Luna aprilie se anunţă a fi una a protestelor pentru poştaşii din întreaga ţară. În cadrul şedinţei Biroului Executiv al Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, s-a stabilit un calendar de acţiuni sindicale care vor debuta luna viitoare la nivel naţional. Într-o primă fază vor fi organizate mai multe pichetări, în faţa Prefecturilor şi a sediilor Oficiilor Judeţene Poştale. Acestea vor fi urmate, în luna mai, de un miting de amploare în Bucureşti, dar şi de mitinguri organizate în fiecare judeţ.
Poştaşii maramureşeni au arătat că au mai multe revendicări. În primul rând, ei cer o majorare salarială, în condiţiile în care ultima creştere a lefurilor s-a înregistrat în 2014, când li s-a dat în plus câte 100 de lei. În schimb, în ultimii ani li s-au tăiat toate sporurile salariale, salariul net ajungând la 1.300 de lei. “În perioada aceasta, în ultimii ani, salariaţii din Poşta Română n-au beneficiat de majorări salariale. În 2016 îşi doresc o majorare a salariului în sumă fixă. De asemenea, îşi doresc acordarea a 2% din fondul de salarii pentru reluarea subvenţiilor biletelor de odihnă şi tratament. Angajaţii îşi mai doresc acordarea premiilor în bani cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, de Paşti, de 8 Martie, cadouri pe care le primeau conform contractului colectiv de muncă. Salariaţii din rural şi anume agenţii poştali cer să li se soluţioneze şi acea problemă privind concediul de odihnă, pentru ca ei să nu fie nevoiţi să lucreze fără a putea merge în concediu. Totodată, îşi doresc ca atunci când prestează şi munca altui coleg să beneficieze şi de sporul de 35% pentru cumul de funcţii”, a declarat preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Maramureş, Monica Zaj. La rândul său, liderul Blocului Naţional Sindical Maramureş (BNS), Marcel Giurge spune că sindicaliştii vor să solicite o creştere salarială de 200 de lei pentru funcţiile operative şi de 100 de lei pentru funcţiile TESA. Liderii de sindicat au găsit şi soluţia pentru ca aceşti bani să poată fi acordaţi. Ei afirmă că e nevoie de un alt plan managerial. În plus, sindicaliştii propun anularea datoriilor companiei către bugetul de stat, care provin din amenzi aplicate Poştei Române, din cauza unor erori manageriale şi “recuperarea sumelor de la autorii acestor erori”. Pe lista de propuneri figurează şi decontarea de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a costului net pentru furnizarea serviciului universal.

În prag de faliment?!

Sindicaliştii au mai arătat că din cauza managementului deficitar de la nivelul Companiei Naţionale Poşta Română, cota de piaţă la serviciile de curierat rapid a ajuns să fie de 4,6%, la coletărie – 8%, iar la corespondenţă – 66%. În această situaţie, Poşta Română ar putea ieşi în curând din piaţă, dacă nu se va gândi şi nu se va pune în aplicare un plan de reorganizare. “Dacă nu se întâmplă ceva în perioada următoare, o să fim cu toţii contemporani ai falimentării poştei”, a precizat Marcel Giurge.

Echipamente cumpărate din banii poştaşilor

Situaţia e cu atât mai gra­vă, cu cât salariaţii din poştă nu au nici măcar dotările necesare. “Salariaţii sunt nevoiţi să cumpere imprimante, scannere şi hârtie, pe banii lor, pentru buna funcţionare a instituţiei. Tehnica IT e uzată, ultima achiziţie a fost făcută în 2007-2008”, a declarat liderul BNS Maramureş, Marcel Giurge, vicepreşedinte regional al Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România. În plus, echipamentele de protecţie şi de lucru n-au mai fost înnoite din 2009. Investiţii trebuie făcute şi în ce priveşte înnoirea parcului auto. La ora actuală, în judeţul Maramureş sunt 500 de angajaţi care lucrează în Poşta Română.

2 COMENTARII

  1. Ar trebuie DNA-UL sa se sesizeze. Oare traficul de influenta al liderului de sindicat si acolitilor sai si a marelui director de la Bucuresi care-si angajeaza la Baia Mare si Cluj neamurile si contizatii cu sarmale, mese, pucelasi, miei si altele nu ar trebui sa constituie o lupta sindicala???? Ce este acest sidicat?? un paravan al acolitilor si faradelegile lor???? Atata timp cat sunteti condusi de astfel de oamnei nu veti progresa!!!

  2. Sindicaliştii au mai arătat că din cauza managementului deficitar de la nivelul Companiei Naţionale Poşta Română, cota de piaţă la serviciile de curierat rapid a ajuns să fie de 4,6%….
    Numai asta a fost cauza? Dar personalul 70% slab pregătit, indolent, obraznic….nu se pune? Oameni care se plâng că au de urcat 4 etaje cu coletul și înjură clientul. Curieri care jignesc personalul societăților cu care există contract din cauză că nu au pregătit corespondența la 15:00, chiar dacă în contract scrie 16:30?! Ce curierat rapid e ăsta? Așa doar că-mi cară corespondența din Șomcuta Mare în Pașcani și o lasă acolo la oficiul poștal să vină clientul, chiar dacă scrie în contract că o livrează la domiciliul acestuia. Sau s-o livreze DIRECTORUL! Că și pe asta am auzit-o. Oameni care se enervează dacă-i întrebi de ce nu m-au sunat să mă anunțe când vin și-ți motivează că ei fac cost suplimentar!!!!!!!!! Acum când, în 4-5 euro, abonament pe care SIGUR și-l permit când vine vorba de chestiuni personale, au minute NELIMITATE. Bun simț NU, pregătire profesională NICI AȘA…ăștia-s oamenii, cu ăștia defilăm! Dar oamenii ăștia cu care defilați se bucură de fiecare procent din piață în cădere. Pentru că LUCREAZĂ MAI PUȚIN. Protestul lor e destul de clar, la fel și mesajul transmis: MĂRIȚI SALARIILE, MUNCĂ MAI PUȚINĂ SAU DELOC! Cum puteți să mințiți în halul ăsta?

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.