Dependenţi de nicotină!

0
497
Editorial Graiul Maramureşului

O treime dintre români fumează şi numărul celor care consumă regulat produse de tutun creşte, adolescenţii şi tinerii alimentează fără oprire tagma dependenţilor de nicotină. Societatea şi medicii nu reuşesc să stopeze acest fenomen de masă ce produce boală, durere, cheltuieli familiale şi sociale uriaşe, mai mari decît cele alocate pentru programul naţional de cancer. Fumatul este o inconştienţă colectivă ce poate fi stopată de indivizi prin autocontrol.
Mulţi oameni declară că doresc să renunţe la fumat, au încercat de mai multe ori, însă dependenţa este mai puternică decît voinţa lor. Îşi zic că vor fuma doar o ţigară pe zi, dar apoi reiau viciul cu aceeaşi insistenţă. Nici un argument, medical, social sau familial, nu are efect împotriva tutunului! Inhalarea fumului cu nicotină este un obicei atît de răspîndit în lume, încît ar părea că şi dacii au fumat! Tutunul a fost adus în Europa de Columb, din America, la început fiind utilizat ca medicament. Dacă te dor dinţii, fumul de ţigară are efect anestezic. Dar fumătorii nu pentru dureri de măsele au interes, ci pentru efectul psihoactiv al nicotinei. Omul este fragil fizic şi psihic, într-o perioadă scurtă devine dependent şi foarte mulţi nu mai pot renunţa la ţigară.
La spitalul TBC din Baia Mare, există un program medical de renunţare la fumat, de care se ocupă un medic specialist. Contribuţia personală a fumătorului este de o sută de lei. Dar puţini fumători profită de programul Stop fumatului! Apare o contradicţie în logica lor, fumătorii spun că vor să renunţe la ţigări, însă nu fac nimic pentru a atinge acest scop. Preferă să cheltuie în continuare bani pe tutun, să rişte boala (însoţită de zile şi nopţi lungi de chin şi disperare, cu gura deschisă după mai mult oxigen), să trăiască mai puţin cu 5 ani (după alţii, cu 15 ani). Fumul de ţigară este atît de periculos, încît copiii mici (nou-născuţi) mor subit dacă inhalează fum de ţigară!
Autocontrolul este cel mai bun mod de a renunţa la fumat, însă şi programele medicale de stat îi ajută pe dependenţi. Campaniile antifumat sînt din ce în ce mai vehemente. O nouă lege interzice fumatul în spaţiile publice – sperăm să nu mai vedem elevi „pipînd” la colţul sălii de sport şi nici cluburi/baruri/restaurante pline de fum.
Nu ştiau coloniştii britanici ce efecte va avea iarba dracului în Europa! Din tabac se extrage nicotină pentru scopuri farmaceutice, iar tutunul prelucrat se foloseşte pentru fumat (ţigări, pipă), prizat sau mestecat, avînd rol de activare a psihicului, cu efecte adverse grave. Gudroanele din ţigară lasă urme şi reziduuri toxice în corpul uman şi pot produce: cancer pulmonar, cancer oral, cancer al gîtului, afecţiuni de inimă, atac cerebral, emfizem, bronşite cronice, degenerare. Cu toate acestea, numărul fumătorilor creşte. În lume, OMS declară că mor 3 milioane de oameni pe an din cauza fumatului; iar în Europa, 750.000.
Omul devine condiţionat de nevoia de a fuma, cu ultimii bani preferă să cumpere un pachet de ţigări, decît mîncare. Detoxifierea şi renunţarea la acest obicei prost nu costă decît o sută de lei. Şansele de reuşită nu sînt de 100%, dar dacă adaugi autocontrol, conştientizezi că dependenţa de ţigări este cea mai lipicioasă dintre toate, chiar şi decît alcoolismul şi consumul de droguri.
Este important ca fumătorul să ceară ajutor, să-şi schimbe obiceiurile. Prietenii fumători trebuie părăsiţi, locurile unde se fumează să nu mai fie frecventate. Statul a impus norme pentru produsele din tutun (pe pachetele de ţigări scrie: Fumatul ucide!), pentru a reduce atractivitatea fumatului la tineri. În preţul ţigărilor intră şi taxa pe viciu şi accize mari. Şi totuşi, oamenii fumează, amicii noştri fumează, şi nu înţelegem de ce frunza de tutun ne umbreşte atît de puternic inconştientul individual şi colectiv. Este greu de înţeles de ce fumează oamenii, la fel cum este greu de înţeles de ce urăsc, fac abuz, fură, înşeală, mint…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.