Peste 500 de copii, tineri şi adulţi au intervenit pentru curăţenia zonei Baraj – Firiza

0
1015

Apelul primarului Cătălin Cherecheş pentru ecologizarea oraşului, un real succes

Peste 500 de voluntari, copii, tineri şi adulţi, s-au adunat în dimineaţa zilei de sâmbătă, 12 martie într-una dintre staţiile de autobuz din Baia Mare. Înarmaţi cu haine groase şi cizme de cauciuc aceştia au răspuns apelului făcut de primarul Cătălin Cherecheş, cel care a lansat pentru al cincilea an la rând proiectul „Baia Mare curată”. Elevi de la câteva şcoli din Baia Mare, angajaţi ai societăţilor din subordinea Primăriei, alături de voluntarii Gărzii Ecologice Baia Mare au strâns în câteva ore sute de saci de mizerie aruncate într-una dintre cele mai importante zone din Baia Mare.

Cătălin Cherecheş, pri­marul municipiului Baia Mare: „Am iniţiat şi în acest an programul «Baia Mare curată».  Este un proiect pe care l-am început acum cinci ani, un program care se desfăşoară în fiecare primăvară. Va dura de azi, 12 martie până în 2 mai şi va cuprinde fiecare cartier al municipiului Baia Mare, aproximativ o săptămână, 10 zile ne vom ocupa de fiecare cartier al municipiului. Vreau să le mulţumesc celor de la Garda Ecologică pentru că, an de an şi la fiecare acţiune, sunt alături de noi. Vreau să le mulţumesc celor de la Vital că au înţeles că trebuie să se implice mult mai mult în comunitate, celor de la Direcţia Silvică, cei care, deja de două zile, lucrează pe malul lacului, respectiv pe marginea drumului spre Firiza, unde fac igienizare, salubrizare şi lucrul acesta este gândit pentru a se face până la sfârşitul sezonului turistic, respectiv în luna octombrie, în fiecare săptămână să se facă astfel de lucrări pentru că se adună mizerie acolo, sunt zonele noastre de picnic şi trebuie întreţinute într-un mod corespunzător. Pe de altă parte mai sunt partenerii noştri de la Urbis, care au pus la dispoziţie două autobuze mari, aşadar suntem total pregătiţi să facem astfel de acţiuni. Sunt, în total, angrenaţi 500 de oameni care lucrează în această zonă, 300 sunt voluntari, 200 sunt cei care vin de la societăţile comerciale, de la Garda Ecologică şi de la alte societăţi care s-au implicat. Le mulţumim tuturor şi în primul rând vreau să-i rog pe băimăreni să păstrăm acest oraş curat”.

Acţiunea va continua până în 2 mai pe toată raza municipiului Baia Mare

colaj pag 1 foto 3 deschidereCampania de ecologizare a oraşului a început de la  Barajului Firiza, unul dintre locurile preferate de băimărenii care pescuiesc dar şi care doresc să iasă în natură, în ciuda faptului că administrarea malurilor acestuia nu ţine de Administraţia Publică Locală. Cei mai receptivi la campania de ecologizare au fost tinerii, care nu s-au lăsat descurajaţi nici de frig şi nici de ploaia care cădea mărunt. Programul „Baia Mare curată” va fi continuat, tot cu ajutorul lor, cu un alt program, menit să-l completeze şi care va fi cu adevărat benefic pentru băimăreni.
Şi voluntarii participanţi spun că s-au gândit atunci când au răspuns provocării venite de la edil la viitorul comunităţii, la spiritul civic de care trebuie să dea dovadă. „Într-adevăr, noi, voluntarii, ne gândim la un viitor pentru copiii noştri, la un viitor care nu e doar mâine, ci poate peste 10 ani, un viitor cât mai curat pentru copii noştri”, a explicat Silvia Pop, preşedinte Garda Ecologică. Voluntarii au adunat peste 1.000 de saci de resturi, iar acestea au fost transportate de societatea care se ocupă de salubrizare la rampa de gunoi a oraşului.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Începem în mod simbolic în zona Baraj Firiza pentru că au existat anumite probleme din perspectiva întreţinerii malurilor Lacului Firiza, care aparţin şi sunt în administrarea Apelor Române şi dorim să iniţiem un demers în instanţă pentru a le ridica dreptul de administrare celor de la Apele Române şi pentru a prelua noi, Municipiul Baia Mare, acest baraj spre administrare. Vreau să le mulţumesc în primul rând celor tineri, elevilor care au venit în număr mare azi la această manifestare, mai ales la această acţiune pe care o avem în zona Firiza, în zona Barajului, mai ales că sunt temperaturi uşor mai scăzute, respectiv plouă. Cred că, în fiecare cartier, vom găsi oameni inimoşi, oameni care să se dedice acestui program, «Baia Mare curată», care va fi completat de un alt program, care se numeşte «Baia Mare respiră». Va fi un program de plantări în Municipiul Baia Mare, în zona municipiului Baia Mare, în zonele urbane, dar şi în zonele adiacente zonelor de locuit, pentru a putea să înfrumuseţăm oraşul şi să dăm mai mult aer prin zonele verzi, prin copacii pe care o să-i plantăm”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.