Un nou protest al sindicaliştilor din învăţământ

0
570

Sindicaliştii din învăţământul maramureşean au pichetat ieri, 1 aprilie, pentru a doua oară în ultima lună, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş. De data aceasta, la protest au fost prezente în jur de 30 de persoane. Sindicaliştii ameninţă că vor merge mai departe cu acţiunile sindicale, dacă Inspectoratul Şcolar nu le va aproba sporurile pentru condiţii vătămătoare şi periculoase, drepturi de care au beneficiat până în 2010.

După pichetarea din 18 martie, sindicaliştii din în­văţământul maramureşean s-au întors ieri, 1 aprilie, din nou în faţa sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş. Protestatarii n-au mai fost la fel de zgomotoşi ca prima dată. Ei au ales o pichetare tăcută, în speranţa că măcar aşa îi vor sensibiliza pe cei din inspectorat să le avizeze statele de plată cu sporurile pentru condiţii vătămătoare şi periculoase. Pentru această mişcare, sindicatul a avut autorizaţie să participe cu circa 30 de persoane.
Protest SLIMM 003„Este a doua mişcare pe care Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş (SLIMM) o continuă din cauză că Inspectoratul Şcolar Judeţean refuză să ne semneze statele de plată cu sporul pentru condiţii periculoase şi vătămătoare, pentru personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Am hotărât să facem în tăcere această mişcare, să dăm dovadă de bun-simţ. Avem procese câştigate la Tribunalul Maramureş şi la Curtea de Apel Cluj. Acest spor e una din multele nemulţumiri pe care personalul din învăţământ le are, nu mai vorbim de sporul de vechime, de condiţiile în care se lucrează. Acest spor a fost acordat până în 2010 în baza unor buletine de analiză emise de Direcţia de Sănătate Publică, de medicul de familie. Avem un precedent. De aceea nu înţelegem de ce acum ni se refuză aceste sporuri”, a punctat Petru Oros, reprezentantul personalului nedidactic în cadrul SLIMM. Angajaţii spun că aceste sporuri i-ar ajuta enorm şi că le-ar creşte puţin salariile. Cel mai mult i-ar ajuta pe cei încadraţi în categoria personalului nedidactic. „Ne vrem dreptul care ni se cuvine nouă, personalului nedidactic. Vă daţi seama cum ne descurcăm cu un salariu de circa 1.000 de lei. Eu sunt bucătăreasă şi am vrea ca noi, bucătăresele, să fim puse în altă grilă de salarizare. Orice spor ne-ar ajuta la salariu”, a spus una dintre protestatare, Viorica Pop. Între timp, sindicaliştii au făcut adrese peste adrese la Ministerul Educaţiei şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), aşteptând un răspuns favorabil. În plus, liderul SLIMM, Ioana Petreuş se află în aceste zile în Bucureşti, unde participă la Colegiul Naţional al Liderilor. „Preşedintele SLIMM e la Colegiul Naţional al Liderilor şi a cerut Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ să intervină. Au promis că la următoarea comisie paritară între minister şi federaţie va fi şi acest punct pe ordinea de zi: avizarea statelor de plată cu acest spor pentru condiţii vătămătoare şi periculoase”, a declarat secretarul executiv al SLIMM, Margareta Andreica. De celalată parte, oficialii IŞJ susţin că doar una dintre sentinţe îi obligă la continuarea acordării acestor drepturi şi că celelalte sentinţe au prevăzut doar o anumită perioadă pentru care sporurile respective ar fi trebuit puse în plată. În cazul în care doleanţele lor nu vor fi rezolvate, sindicaliştii ameninţă cu încă trei pichetări în zilele de 8,15 şi 22 aprilie, în faţa IŞJ Maramureş, cu o pichetare a Ministerului Educaţiei şi chiar cu plângeri penale şi executări silite.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.