File din viaţa mea

0
419

Cartea „File din viaţa mea” (Baia Mare: Editura Surorilor Lauretane, 2016, 511 p.) a fost lansată la Biblioteca „Petre Dulfu” din Baia Mare, recent, în prezenţa autorului, PS Alexandru, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice Unite cu Roma a Lugojului.
Consistentă în date şi cu multe imagini ilustrative, cartea oferă nu numai informaţii autobiografice, ci se constituie într-o istorie vie, trăită, de mărturii privitoare la istoria Bisericii Unite Greco-Catolice, mai ales din perioada de clandestinitate, la ierarhii acestei biserici: Cardinal „in pectore” Iuliu Hossu, Cardinal Alexandru Todea, Cardinal Lucian Mureşan, PS Ioan Ploscaru, dar şi la ÎPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Ortodox al Banatului. Nu lipsesc nici detaliile privitoare la acţiunile ecumenice desfăşurate în perioada actuală, la care PS Alexandru a participat în calitate de membru în Consiliul Pontifical pentru promovarea Unităţii Creştine şi membru al Comisiei mixte Internaţionale pentru Dialog Teologic între Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă.
Multitudinea de fapte inedite, trăite de autorul cărţii, fac ca lucrarea să fie binevenită şi necesară pentru clarificarea multor aspecte ale istoriei recente legate de bisericile surori, Ortodoxă şi Greco-Catolică. Între altele, este clarificat şi termenul de uniat, folosit adesea în sens impropriu, „sectă”, deşi, potrivit dicţionarelor româneşti, este un cuvânt rar folosit şi are sensul de „unit”. Cel mai mult se utilizează în străinătate, conform Documentului întâlnirii interconfesionale de la Balamand, Liban, din 1993: „Uniatismul – metodă de unire a trecutului şi căutarea actuală a comuniunii depline”. De aceea, PS Alexandru este, cu privire la termen, tranşant: „Când spunem cuvântul unit sau uniţi, are un sens, iar când spunem uniat nu are nici un sens” (p. 294).
Aşadar, bogăţia de informaţii cuprinse în acest volum, ţinuta grafică deosebită, relaţiile actuale dintre bisericile surori, ne fac să consimţim, alături de PS Alexandru, faptul că „Biserica Română Unită a trecut prin focul persecuţiei. De atunci ea devine tot mai mult un far de lumină în spectrul unităţii creştine” (p. 59).

Prof. dr. Nicolae FELECAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.