Săptămîna mondială a banilor

0
505

La Liceul teoretic „Petru Rareş” din Tg. Lăpuş s-au desfăşurat activităţile proiectului „Săptămîna mondială a banilor” (Global Money Week).  În anul 2014, România a fost premiată la New York şi a fost desemnată cîştigătoare a „Global Money Week Award” pentru Europa, pentru programul de educaţie financiară derulat de către Banca Naţională a României şi Ministerul Educaţiei Naţionale.

În cadrul programului din acest an, Agenţia Maramureş a BNR, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Maramureş, a desfăşurat activităţi la Liceul teoretic „Petru Rareş” din Tg. Lăpuş, Liceul tehnologic „Grigore C. Moisil” din Tg. Lăpuş, la Şcolile gimnaziale din localităţile Cerneşti, Lăpuş şi Groşii Ţibleşului.
Prezentarea a fost susţinută de Claudia Michnea, referent de specialitate, şi Gheorghe Brânzei, directorul Agenţiei Maramureş a BNR. Au fost vizionate filme documentare: „Imprimarea bancnotelor”, „Baterea monedelor”. Pînă în 1994, toate bancnotele folosite în perioada comunistă au fost înlocuite. Scăderea inflaţiei sub 10% pe an, de la 300% la începutul anilor 1990, a permis realizarea denominării monedei naţionale în 2005. Prin tăierea a patru zerouri, 10.000 lei vechi au fost preschimbaţi pentru 1 leu nou, realizîndu-se totodată şi prima emisiune de banc­note fabricate în întregime din polimer.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.