În week-end au ars 43 hectare de vegetaţie uscată

0
335

În weekend, pompierii maramureşeni au lichidat mai multe incendii de vegetaţie uscată. În unele cazuri a fost nevoie ca echipajele de intervenţie să parcurgă între 1 şi 3 km pe jos, până să ajungă la locul intervenţiei. În total, în judeţul Maramureş au ars aproximativ 43 de hectare de vegetaţie uscată.
Personalul ISU Maramureş reaminteşte cetăţenilor regulile care trebuie respectate atunci când se lucrează cu focul deschis:
• arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce, în prealabil, au obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permisul de lucru cu foc, emis de către autoritatea publică locală
• zona de ardere trebuie să fie izolată faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier şi culturi agricole vecine, prin executarea de fâşii arate
• executarea arderii trebuie să se facă numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteorologice fără vânt
• parcelarea miriştii în suprafeţe de maxim 10 hectare, prin fâşii arate, este obligatorie
• arderea trebuie să fie supravegheată până la finalizarea ei
• persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în limitele fondului forestier de stat sau privat au obligaţia dotării cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor şi instruirii personalului.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional, în conformitate cu HGR nr. 537/06.06.2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei.


 

În intervalul 1-3 aprilie, pompierii maramureşeni au intervenit pentru lichidarea a 6 incendii.
• Vineri, Pompierii Detaşamentului „Căpitan Marchiş Adrian” Baia Mare au lichidat un incendiu izbucnit la un autoturism situat pe strada Rozelor. Au ars deşeuri de materiale textile din portiera faţă. Pompierii din Sighetu Marmaţiei au fost solicitaţi să intervină pe strada Cuza Vodă, pentru a lichida un incendiu izbucnit la un tomberon. Au ars circa 100 kilograme de deşeuri menajere.
• Sâmbătă, pompierii din Târgu Lăpuş au fost anunţaţi că, în curtea unei case din localitatea Suciu de Sus, o butelie a luat foc. Datorită promptitudinii pompierilor, a ars doar un furtun de plastic ataşat buteliei. Militarii Gărzii de Intervenţie Borşa au stins un incendiu izbucnit la o magazie. Focul a distrus acoperişul de lemn al magaziei, pe o suprafaţă de 60 de metri pătraţi. Pompierii băimăreni au intervenit în Tăuţii Măgherăuş pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un coş de fum, unde a ars doar funinginea.
• Duminică, a luat foc acoperişul Şcolii din Şieu. La locul intervenţiei s-au deplasat pompierii din Bogdan Vodă. În urma incendiului, a ars acoperişul din lemn, pe o suprafaţă de 700 metri pătraţi şi s-au degradat diverse obiecte de mobilier, tecuială şi zugrăveală.
Personalul ISU Maramureş, care a participat prompt la intervenţii, a reuşit să salveze bunuri în valoare de aproximativ 1.535.000 lei.
Personalul SMURD Maramureş a intervenit la 55 de urgenţe medicale: Baia Mare – 26 de cazuri, Sighetu Marmaţiei – 9, Fărcaşa – 8, Bogdan Vodă – 2, Borşa – 3, Vişeu de Sus – 5 şi Cavnic – 2 cazuri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.