Prefectul cu transparenţă

0
412

Instituţia prefectului – Judeţul Maramureş are de ieri un nou şef. Anton Rohian a predat biroul şi fotoliul de prefect, iar Sebastian Mihai Lupuţ l-a preluat. Motivele demiterii nu se cunosc, iar alegea noului demnitar este de asemenea o surpriză pentru opinia publică. Lipsa de transparenţă în luarea deciziilor se perpetuează la Guvernul Cioloş, de la care cerem deschidere!
Prefectura Maramureş are 40 de salariaţi cu experienţă. Prefectul îi poate controla şi dinamiza dacă este specialist în administraţia publică. Dacă nu, învaţă de la subalterni. Cam aşa s-a întîmplat cu toţi prefecţii noi, au trecut printr-o perioadă de ucenicie, de luare la cunoştinţă. Găsirea unor înalţi funcţionari publici cu experienţă ar fi soluţia pentru a avea servicii prefecturale de mare calitate. Însă Guvernul preferă de fiecare dată să numească prefecţi interimari, provizorii, pe care următorul prim-ministru îi schimbă… Aşa se întîmplă şi la noi, nu trec doi-trei ani şi vine alt prefect, prin aceeaşi Lege 340 din 2004, modificată în 2006.
Anton Rohian a avut trei ani în care a demonstrat că este capabil să administreze un judeţ, cu toate problemele dificile pe care le-a întîmpinat. A fost instalat politic, de Victor Ponta şi USL, şi a respectat programul acestora de guvernare. Succesele sale se leagă de realizările instituţiilor subordonate şi deconcentrate, dar şi ale unităţilor administrativ teritoriale. În general, prefectul Anton Rohian a procedat cu precauţie, ieşind în public doar cu acţiunile reuşite. Nu a jignit direct pe nimeni, preferînd să adune cele bune.
În cei trei ani, s-au petrecut multe lucruri de care presa nu a aflat. În urma unor controale, apa de la reţeaua publică din 22 de comune a fost depistată cu probleme de calitate (noi am scris de cazul Ardusat). Situaţia a fost analizată între specialişti şi decizia a fost de suspendare a alimentării cu apă potabilă, precum şi anunţarea cetăţenilor că apa de la reţea nu este bună de băut. Prefectul a preferat să informeze Guvernul, cerînd fonduri – care însă întîrzie! Şi în cadrul serviciilor deconcentrate au apărut nerealizări, dificultăţi.
Cea mai intensă şi eficientă activitate a Prefecturii este aceea de verificare a legalităţii hotărîrilor de consiliu local, judeţean şi a deciziilor de primar. În public nu a ieşit cu aceste cazuri, mergînd pe acelaşi principiu: rufele se spală în familie. Prefectura a fost o frînă eficientă în calea “greşelilor” făcute de consiliile locale. Cînd îi spui unui primar că încalcă legea, ţi-l faci duşman. Patru sute de hotărîri a întors din drum Serviciul de control al legalităţii. Legile trebuie impuse, iar Prefectura face acest lucru. Anton Rohian a avut norocul să fie de meserie inginer agricol, deoarece cele mai multe probleme apar la aplicarea legilor fondului funciar şi la repartizarea păşunilor. A avut la un moment dat conflict chiar cu primarul din comuna natală (Groşi), încheiat în favoarea legii. Primarul care a mărit salariile membrilor comisiei de fond funciar cu 50% a fost de asemenea contestat de prefect. La fel, cel care a dat bani asociaţiei sportive, fără a avea contract. Sau primarul care a mers în delegaţie oficială, fără aprobarea consilierilor locali.
Anton Rohian nu-şi face un titlu din vigilenţa sa. Problemele din judeţ sînt complexe, grele. Cînd le cunoşti îndeaproape, preferi să cauţi soluţii de rezolvare, decît vinovaţi. Ce mai poţi spune cînd vezi că gradul de absorbţie a fondurilor europene este mic?! Că romii nu au locuri de casă?! Că podul peste Tisa este blocat?!…
Noul prefect vine după o experienţă de finanţist, dar la Prefectură se va confrunta mai ales cu probleme de administraţie publică. Pentru noi, ideal ar fi ca prefectul Lupuţ să orienteze Prefectura şi instituţiile deconcentrate spre cetăţean şi să transparentizeze verificarea legalităţii actelor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.