Autismul în politică

0
405

Precampania electorală generează o stare de confuzie, semn al îngrijorărilor pe care politicienii nu şi le pot stăpîni. N-ar trebui să se pripească, deoarece sînt pîndiţi de ochii vigilenţi ai Autorităţii Electorale Permanente, cu amenzi de 40.000 lei pentru cei care încalcă legea. Par mari, dar altă soluţie de disciplinare nu există!
Nu ne deranjează că unii au furat startul şi practic au pornit perioada electorală din aprilie. Teama de alegerile locale din 5 iunie 2016 bate dinspre apoliticul Guvern Cioloş: a făcut demiteri la prefecturi, fără să anunţe motivele. A fost declanşată şi vînătoarea de primari, sînt doborîţi de ANI, precum primul ales din Remetea Chioarului, dar victime cad şi viceprimari şi consilieri. Integritatea, bat-o vina!
ANI pare un robot, îi cercetează administrativ şi pe directorii APIA Maramureş şi pe 9 salariaţi care au lăsat urme, semnînd acte de plată sau reţinere pentru fermieri cu care sînt rude. Situaţia seamănă cu a unui poliţist sancţionat pentru că a amendat-o pe soacră-sa! (Logica europeană e strictă, să facem efortul să o înţelegem). Regulamentele comunitare prevăd că politicienii şi administratorii publici se abţin de la relaţii cu cei ale căror nume apar în documente.
Şi presiunea pusă pe şefi de servicii deconcentrate este mare, trebuie să se poarte ca sfinţii, n-au voie să apară în public alături de politicieni, pentru a nu crea impresia că îi susţin. Inspectoarea şefă a refuzat să taie panglica unei noi şcoli, pentru a nu apărea în fotografie alături de primar! Teama i-a cuprins pe toţi, îşi apără cu dinţii posturile bine plătite. Şi cînd te gîndeşti că totul a plecat de la Imnul regal cîntat de Ziua lui Eminescu şi de la simpatia unui actor pentru primar, spusă în public!…
Perioada electorală a început în presă cu precauţii, Autoritatea Electorală Permanantă nu permite expresiile pentru captarea voturilor. Candidaţii s-au resemnat şi scriu articole în care îşi expun punctele de vedere privind problemele importante ale comunităţii. Căderea în infracţiunea de defăimare este excesul de care se feresc. În acest fel, ne protejează şi pe noi, jurnaliştii, însă nici alegătorii nu sînt interesaţi de insultele ce şi le pregătesc politicienii – riscînd Codul Penal.
În competiţia pentru reşedinţa de judeţ, s-au anunţat şase competitori şi echipele lor de consilieri – încă nenominalizaţi. Este o greşeală să neglijezi echipa de consilieri locali, tocmai pe cei care decid. Primarul execută ce hotărăsc consilierii locali, deci nu sînt decorativi, cum se afirmă. Acest lucru se vede la Consiliul Judeţean, unde preşedintele simili independent a executat hotărîrile majorităţii, abandonînd promisiunile făcute în urmă cu patru ani şi care au convins electoratul. (Probabil de aceea a decis să nu mai candideze la locale – cel puţin asta ştim în acest moment.)
Falia dintre majoritate şi primar trebuie evitată, este riscant să alegi un primar de-o culoare politică şi un consiliu local de alta. Vedem incoerenţele dintre Guvern+preşedintele de dreapta şi Parlamentul majoritar de stînga. În consiliile locale, divizarea duce la ceartă continuă şi blocaj. Fostul deputat Gh. Zoicaş a reuşit să înfiinţeze Partidul Maramureşenilor, nume ce îi atrage pe alegătorii sondaţi, plasîndu-l pe locul III la CJ. Acest partid nou ar putea negocia viitorul preşedinte. Dar să nu ne grăbim, deocamdată nu exită nimic oficial. Nu vor fi puţini candidaţi independenţi, deoarece costă  mulţi bani ca să aduni 3.000 de voturi (preferă să curteze partidele mici, activate brusc, pentru a fi incluşi pe liste). Opinăm noi, alegătorii ar trebui să voteze primarul + consilierii în tandem, cu toate că democraţia internă de partid/alianţă este perfectibilă.
Campania electorală ce începe după Paşti va fi rece, fără spectacole în cartiere, nici daruri, bannerele sînt interzise, cîte un afiş de-un fel pe panou şi gata. Cheltuielile electorale se fac pe decont, maximum 1.050 lei de consilier. N-ar trebui să absentăm de la vot, Maramureşul fiind la limita de jos a democraţiei reprezentative. Să ne coalizăm în jurul ideilor pozitive pentru comunitate, să difuzăm mesaje electorale clare, fără invective şi neamendabile administrativ!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.