Noi locuri de muncă pentru băimăreni

0
561

Agenţia de Dezvoltare Economică Baia Mare, o nouă iniţiativă

Prima agenţie de dezvoltare economică municipală din România îşi va deschide porţile anul acesta în Baia Mare. Primarul Cătălin Cherecheş vrea să pună în practică un proiect pilot, după modelul unor astfel de structuri din marile oraşe europene. Agenţia de Dezvoltare Economică Municipală va constitui o structură în subordinea Consiliului Lo­cal Baia Mare şi va fi responsabilă de promovarea şi sprijinirea dezvoltării economice a oraşului, implementând şi organizând politici investiţionale şi de recrutare, încurajând o dezvoltare diversificată şi competitivă a economiei locale.

trimitere pag 1Turismul şi industriile creative, activităţi care vor avea un puternic impact asupra economiei băimărene

Agenţia va realiza, alături de actorii economici, strategii de diminuare a şomajului, cu o atenţie sporită acordată grupurilor vulnerabile. Turismul, alături de industriile creative, vor deveni, în perioada imediat următoare, activităţi cu efect puternic asupra economiei locale, cu o influenţă accentuată a posibilei nominalizări drept Capitală Europeană a Culturii la sfârşitul anului. Agenţia va gestiona politicile legate de turism şi dezvoltarea industriilor creative, cât şi promovarea comerţului de produse locale, asigurându-se de faptul că acestea vor genera beneficii directe pentru întreaga comunitate. Structura nou creată are drept obiectiv crearea de noi locuri de muncă prin Bursa Locurilor de Muncă, pe care agenţia o va dezvolta.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Cred că avem multe de învăţat din lecţiile unor oraşe de succes, cum este Barcelona. Spre exemplu, de aproape 30 de ani, municipalitatea catalană, prin intermediul agenţiei numite „Barcelona Activa” care este principalul vector de dezvoltare economică a întregii regiuni, a contribuit la generarea a mii de locuri de muncă anual pentru cetăţenii săi, un exemplu pentru toată Spania, încercată de diverse crize în ultimii opt ani. Eu îmi propun ca Baia Mare să devină un model de dinamism pentru România, prin modul în care eu, respectiv administraţia, înţelegem să ne implicăm pentru dezvoltarea economică a acestui oraş. Organizarea Agenţiei de Dezvoltare Economică Baia Mare reprezintă un prim pas în această direcţie”.

6.000 de noi locuri de muncă au fost create în ultimii 5 ani în Baia Mare

În ultimii cinci ani, la nivelul Municipiului Baia Mare au fost create cca. 6.000 de noi locuri de muncă, iar produsul intern brut a crescut cu 50%, atingând la finele anului trecut 1,6 miliarde de Euro, în timp ce şomajul a ajuns la valori de nici 1%. Prin crearea Agenţiei de Dezvoltare Economică şi implementarea de politici eco­nomice competitive, alături de organizarea bursei locurilor de muncă, municipalitatea îşi propune să păstreze tendinţa ascendentă, pentru a fi recunoscut ca pol regional de influenţă economică şi culturală, în anul în care Baia Mare poate fi desemnată Capitală Europeană a Culturii.

foto mic pag 3Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: ”Ne-am gândit ca în cadrul acestei Agenţii de Dezvoltare Economică să creăm, noi, Municipiul Baia Mare, o bursă a locurilor de muncă pentru cetăţenii oraşului nostru, cât şi pentru bazinul de oameni atras din tot Maramureşul. Cred că a venit momentul să îmbrăţisăm o atitudine pro-activă în raport cu nevoile investitorilor actuali sau viitori şi să aratăm că dezvoltarea economică este posibilă şi în zonele cu provocări majore, care au fost, în mod tradiţional, ignorate la centru. Specialiştii pe care îi vom aduce alături de noi să coordoneze Bursa Locurilor de Muncă vor identifica, alături de investitori, nevoile de angajare şi vor oferi asistenţă atât în politica de recrutare, cât şi în formarea profesională a acestora. Misiunea mea este ca fiecare băimărean să aibă acces la un loc de muncă bine plătit, care să îi asigure un trai decent, pe măsura eforturilor sale”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.