Rupere de nori şi inundaţii în Tg. Lăpuş

0
861

Sîmbătă, 9 aprilie 2016, nimic nu prevestea că-n împrejurimile oraşului Tg. Lăpuş şi-n satele aparţinătoare acestuia, Dămăcuşeni şi Boiereni, dar şi mai departe, în comuna Lăpuş, s-ar putea produce ploi torenţiale. După-amiază, a venit un puhoi de nori cu tunete şi fulgere, vînt în rafale, vijelie şi ploaie cu găleata, răvăşind aceste comunităţi lăpuşene. Au venit la faţa locului prefectul judeţului Marmureş şi inspectorul şef al ISU Maramureş, pompierii militari din Tg. Lăpuş.
La 2 km de Tg. Lăpuş, unde se află şi lacul Lighet, aprovizionat cu apă de Valea Lighetului, s-a produs inundaţie, apele au ieşit din matcă şi din maluri şi au rupt ecluza de protecţie. Apa lacului a trecut peste digul de protecţie, revărsîndu-se peste mai multe suprafeţe de teren şi a intrat în curţile cetăţenilor din aval. Doi adulţi şi doi copii au rămas izolaţi, fiind evacuaţi cu ajutorul unei maşini de teren aparţinînd Clubului 4×4 Baia Mare. În zona Cabanei turistice, viiturile au afectat puternic cele două lacuri şi au distrus un solar. Vizavi, apele pîrîului Valea Ligetului au adus mari cantităţi de crengi, lemne şi trunchiuri de copaci. În locul La cruce, pe unde se urcă spre Mănăstirea „Sfînta Ana” de la Rohia, viiturile au rupt un pod din beton şi au inundat 5 hectare de teren agricol, păşuni şi fîneţe, au rupt garduri, au distrus mai multe clăi de fîn. În satul Dămăcuşeni, aparţinător oraşului Tg. Lăpuş, pîrîul a stricat 7 km de drum agricol şi mai multe podeţe. Tot la Dămăcuşeni, două persoane, care au încercat să traverseze rîul Lăpuş cu un tractor, au fost surprinse de apă şi au rămas blocate în mijlocul rîului, dar pompierii militari au reuşit să le aducă la mal. În localitatea Boiereni, au fost inun­date 4 anexe gospodăreşti, iar militarii au acţionat cu motopompe pentru evacuarea apei. În comuna Lăpuş, pîrîul a rupt drumul şi s-au produs mici alunecări de teren. Din fericire, nu s-au înregistrat victime omeneşti, ci doar pagube materiale.
(A. PETRUŢ)

Podul rupt de viituri
Pod rupt de viitură

În urma unor ploi locale abundente, sîmbătă după-amiază s-au înregistrat inundaţii. Apa a afectat 7 anexe gospodăreşti, 12 ha de teren arabil, 23 ha păşuni şi fîneţe şi o fîntînă. În Tg. Lăpuş, au fost avariate 2 anexe gospodăreşti, au fost inundate 2 ha de teren şi 8 ha de păşuni şi fîneţe, fiind afectate 2 podeţe. În Boiereni, au fost avariate 4 anexe şi inundate 9 ha de teren şi o fîntînă. La Dămăcuşeni, 1 anexă, 4 ha teren arabil şi 12 ha păşuni şi fîneţe.
În urma precipitaţiilor căzute în bazinul hidrografic al Văii Nireşului (9 kmp, lungimea cursului de apă 7 km şi o pantă medie a rîului de 18%), situat în amonte de localitatea Tîrgu Lăpuş, la orele 19,40 s-a produs o viitură care a condus la creşterea rapidă a nivelului apei în lacul Lighet (acumulare aflată în administrarea Direcţiei Silvice Maramureş, avînd un volum de 75 mii mc). La ora 22,30, fenomenul de deversare a barajului Lighet a încetat. Formaţiunile de intervenţie ale ISU Maramureş şi ale Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Tg. Lăpuş au intervenit pentru decolmatarea podeţelor şi evacuarea apei din grădini şi curţi. Informaţii de la Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş. (v.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.