Deşi există potenţial – Budeştiul, deficitar la turism

0
527

În comuna Budeşti investitorii sunt puţini, astfel că economia localităţii este deficitară. Un aport la acest neajuns este şi faptul că nu prea există iniţiativă privată, deşi potenţialul zonei este mare, cel puţin în domeniul turismului.

Astfel, comuna are tradiţii, o serie de meşteri populari şi biserici de lemn incluse în patrimoniul naţional sau UNESCO, însă nu are pensiuni turistice suficiente, unde să se poată caza turiştii când vin să viziteze zona: „Avem doar trei pensiuni la un potenţial turistic destul de mare. Dar asta este o problemă pe zonă cred eu. Chiar discutam cu cineva despre turism şi începând din Budeşti spre Sârbi, Călineşti, Fereşti, practic pe toată Valea Cosăului, nu este dezvoltat turismul, adică să îşi facă cineva firmă, pensiune, deci niciunde pe aici nu o să găsiţi aşa ceva. Şi vă spun şi motivul: ce se găseşte şi se potriveşte cel mai bine la noi este creşterea animalelor. Aşa de bine ştiu oamenii de aici să-şi crească animalele, să le îngrijească, însă apoi intervine aspectul celălalt: valorificarea produselor. Probabil că prin înfiinţarea unor cooperative, asociaţii, acestea se vor putea şi comercializa mai uşor. Dar la acest capitol este problema cea mai mare, la valorificarea produselor obţinute”, a declarat primarul din Budeşti, Tămaş Vasile.
Localnicii recunosc faptul că sunt atraşi mai mult de creşterea animalelor şi mai puţin de afaceri, mai ales în domeniul turismului: „Noi ştim, din moşi, strămoşi, să ne creştem animalele şi să obţinem de la ele toate cele necesare traiului zilnic. Cu afacerile îi lăsăm pe alţii tineri, care nu au dragostea asta pentru creşterea animalelor. Că nu e chiar uşor să creşti vaci, boi, cai, capre şi dacă nu îţi place, atunci este foarte greu”, ne-a explicat baciul Ion. „Nu prea sunt afaceri cu pensiuni aici la noi în comună, pentru că oamenii ştiu mai bine să facă agricultură şi să-şi crească animalele şi mai puţin afaceri, să se bage în bănci pentru credite şi să dea taxe şi impozite la stat după bani”, a spus Ghiţă Avram, localnic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.