Liceul de Arte Baia Mare, partener într-un nou proiect european

0
1133

• Crearea de muzică prin colaborare cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generaţie

Liceul de Arte din Baia Mare reprezintă România, ca partener într-un nou Proiect European Erasmus +KA201, finanţat de Uniunea Europeană: “Technology for learning and creativity: weaving European networks through collaborative music creation”. Tema acestuia este crearea de muzică prin colaborare cu ajutorul noilor tehnologii. Este vorba de utilizarea tehnologiei în procesul de învăţare şi de stimulare a creativităţii, care să conducă la constituirea unor reţele europene prin colaborare în domeniul creaţiei muzicale. Proiectul reuneşte instituţii de învăţământ şi asociaţii culturale din Spania – Collegi public nou d’octubre d’Alcasser, IES Arabista Ribera de Carcaixent, Federación de sociedades musicales de la comunitat valenciana, din Italia – Istituto Comprensivo Tremestieri Messina, Club Amici di Salvatore Quasimodo Messina, din Portugalia- Agrupamento de Escolas de Ponte de Sor, România fiind reprezentată de Liceul de Arte Baia Mare.

Practici pedagogice inovatoare în educaţia muzicală la nivel European

Obiectivele acestui parteneriat European, cu o durată de doi ani şcolari – 2015-2017 – vizează dezvoltarea competenţelor de bază şi interdisciplinare ale elevilor implicaţi în proiect, cu vârste între 6 şi 16 ani, prin activităţi în echipă, crearea în colaborare a compoziţiilor muzicale şi realizarea producţiilor video folosind tehnologii de ultimă generaţie. Totodată, se are în vedere consolidarea profesionalismului educatorilor în ce priveşte implementarea de noi abordări pedagogice centrate pe elevi. Proiectul va contribui la dezvoltarea, transferul şi diseminarea practicilor pedagogice inovatoare în educaţia muzicală la nivel european.

Proiecte de interpretare, proiecţii video şi concerte

Activităţile proiectului includ cursuri de formare pentru a sprijini profesorii în implementarea noilor abordări pedagogice, conceperea unor proiecte artistice bazate pe teme muzicale şi literare, muzică şi arte plastice, muzică şi mişcare, muzică şi natură, prin utilizarea programului “Soundcool” pe tablete, telefoane smart şi Kinect. De asemenea, 28 de elevi vor participa la două activităţi de predare-învăţare în Spania şi Italia, pentru derularea unor proiecte de interpretare.
La final, va fi realizat un DVD, conţinând înregistrarea produselor artistice create de elevi în cadrul proiectului, precum şi un ghid metodologic cu sugestii pentru profesorii de muzică.
Prima reuniune transnaţională a avut loc la Valencia (Spania), în decembrie 2015, Liceul de Arte Baia Mare fiind reprezentat de o delegaţie formată din Monica Dragoş, profesor de muzică şi managerul de proiect, profesor Sorina Mihuţ. Participanţii la întâlnire s-au familiarizat cu sistemul Soundcool (concepţia Universităţii Politehnice Valencia) prin intermediul unor activităţi practice, iar la şcoala din Alcasser au asistat la o demonstraţie muzicală, folosind acest sistem, cu tema “Sunete din oraşul meu”, dublată de un scurt­metraj de animaţie. Cei zece elevi de 11-12 ani implicaţi în realizarea acestui moment au impresionat prin interesul real faţă de această metodă de stimulare a creativităţii muzicale ce semănă cu un joc pe tabletă.
Următoarea reuniune de proiect va avea loc în luna mai 2016, în Sicilia – Italia, unde fiecare instituţie parteneră va fi reprezentată de un grup de patru elevi şi un profesor de muzică. (m.o.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.