Numărul de panouri pentru afişajul electoral a fost triplat

0
476

Primarul Cătălin Cherecheş vrea să se asigure că Baia Mare
va rămâne un oraş curat în pofida afişajului excesiv practicat
de anumite partide

Eforturi considerabile se fac la nivelul administraţiei locale pentru a menţine un climat de ordine şi de curăţenie în Baia Mare. Tocmai din acest motiv, pentru a evita afişajul electoral excesiv, practicat de anumite partide şi candidaţii lor, inclusiv în zone interzise, cum ar fi pe uşile de intrare de la blocuri sau pe stâlpi, autoritatea locală a decis triplarea numărului de panouri pentru afişajul electoral. Mai mult, afişajul electoral va fi interzis pe raza municipiului Baia Mare în alte părţi decât pe avizierele destinate acestei activităţi. Cele 200 de panouri pe care administraţia băimăreană le pune la dispoziţia partidelor şi a candidaţilor vor fi distribuite în 20 de zone de interes din Baia Mare. Odată cu demararea procedurilor de desfăşurare a turului de scrutin din 5 iunie, autoritatea locală a decis şi schimbarea locaţiei pentru şase secţii de votare. Informaţiile au fost prezentate marţi, 12 aprilie, de către primarul Cătălin Cherecheş în cadrul unei conferinţe de presă.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Cea mai mare bucurie ca şi primar al municipiului Baia Mare este faptul că eliminăm tot ceea ce înseamnă afişaj care agresează de cele mai multe ori cetăţeanul, respectiv alegătorul, şi sub nicio formă nu îl face să voteze candidaţi sau liste de partide. Este îmbucurător că s-a stabilit un standard pe care fiecare dintre candidaţi, şi fiecare dintre partide, trebuie să îl respecte, un standard al dimensiunilor pe care afişele electorale trebuie să le aibă. Şi pentru a nu avea foarte mult de lucru după data de 5 iunie, ca şi primar al municipiului Baia Mare şi ca o dovadă a democraţiei şi a încurajării exprimării candidaţilor şi a partidelor politice în campania electorală, am decis să pun la dispoziţia tuturor cât mai multe panouri, spaţii pentru afişaj pentru a nu fi nevoiţi să lipească candidaţii pe stâlpi, pe uşi de blocuri, pe tot felul de zone care să ne genereze foarte mare deranj. Şi mai mult decât atât să îmi genereze ca şi primar al municipiului Baia Mare o cheltuială majoră pentru a curăţa aceste spaţii”.

200 de panouri în 20 de locaţii strategice

Cele 200 de panouri urmează să fie poziţionate în 20 de locaţii strategice ale municipiului Baia Mare. Este vorba despre cartierul Firiza, cartierul Ferneziu, pe Valea Borcutului, Centru Vechi al municipiului Baia Mare, Piaţa Izvoarele, Piaţa Revoluţiei, zona Magazinului Maramureşul, zona Parcului Mara, zona străzii Păşunii, zona RFN, zona Unic, zona Pieţei Albina, cartierul Gării, zona Tipografiei, intersecţia bulevardelor Traian cu Republicii, aproape în fiecare punct de interes pentru băimăreni.
Cătălin Cherecheş. primarul municipiului Baia Mare: „În fiecare dintre aceste 20 de locuri vor fi poziţionate câte zece panouri, fiecare candidat având exact poziţia pe care trebuie să o respecte. Ori o faţă a unui panou, ori o faţă-verso a unui panou sau chiar o jumătate de panou în cazul celor care sunt fără afiliere politică sau în cazul în care vorbim de partide neparlamentare. În cazul în care nu vor fi foarte multe partide care îşi depun liste pentru Consiliul Local sau Consiliul Judeţean bineînţeles că toate aceste panouri vor fi redistribuite într-o formulă mai generoasă partidelor, respectiv candidaţilor. Vom menţiona pe fiecare panou exact numele partidului sau al candidatului independent care va avea dreptul să utilizeze acel panou. Cred în bunul simţ, în spiritul civic şi în iubirea faţă de Baia Mare pe care o au toţi candidaţii la Primărie, la Consiliul Local, la Consiliul Judeţean. Şi cred că se vor respecta între ei ca să nu fim nevoiţi să intervenim inclusiv a curăţa aceste panouri şi a pune ordine în bucătăria partidelor politice. Sper să îşi respecte aceste spaţii şi să înţeleagă generozitatea pe care Municipiul Baia Mare o are în a oferi aceste spaţii de expunere electorală. Lucrul acesta cred că va oferi în primul rând o corectă informare cetăţeanului şi posibilitatea să îşi vadă la faţă candidaţii care îşi pun feţele pe afişe, să vadă mesajele, să vadă lucrurile care ţin de campania electorală”.

Afişajul electoral în Baia Mare doar pe panourile speciale

Partidele politice care vor avea candidaţi la alegerile locale din 5 iunie sau candidaţii independenţi vor trebui să respecte zona lor pe panourile electorale. În caz contrar afişele acestora vor fi curăţate. Mai mult, afişajul electoral va fi interzis pe raza municipiului Baia Mare în alte zone decât pe panourile care vor fi amplasate în acest scop. Data la care va începe campania electorală este 5 mai.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Cred că prin acest lucru le demonstrăm deschiderea faţă de toţi cei care doresc să candideze. Le oferim şanse egale din această perspectivă tuturor. Chiar dacă sunt candidat la Primăria municipiului Baia Mare dorinţa mea este să mă axez mult prea puţin sau aproape deloc pe tot ceea ce înseamnă campanie electorală de acest tip. Aşadar nu va fi un avantaj pe care să mi-l creez mie, ci să îl creez celorlalţi care doresc să se afirme. Eu voi face în campanie doar unul sau două gesturi şi atât. Gesturi care să rămână, pentru că prea puţin construim în campanii electorale, şi atunci cred că a venit momentul să dau un exemplu şi poate din anii următori, decât să cheltuim bani pe tot felul de afişe, mai bine facem un lucru care să rămână în urma noastră după o campanie. Unii câştigă şi alţii pierd, dar întotdeauna trebuie să rămână ceva frumos şi util pentru comunitate într-o campanie electorală. În rest cred că toţi putem să spunem prin televiziune şi mass-media ce vrem să facem pentru Baia Mare. Unii putem să spunem şi ce am făcut, iar alţii pot să spună doar ceea ce gândesc, visează, doresc sau vor să facă”.

Şase secţii de votare au fost mutate în locaţii noi

Locaţia a şase secţii de votare a fost modificată în Baia Mare: secţia numărul 41 care a fost amplasată până acum la Centrul de planificare familială de pe strada Moldovei va fi mutată la sediul Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania, pe bulevardul Traian, numărul 8. De asemenea, cele două secţii din cadrul Bazinului Olimpic, secţia de votare numărul 47 şi 48 vor fi mutate în incinta Sălii Polivalente „Lascăr Pană” din Baia Mare. O altă secţie de vot care îşi va schimba locaţia este secţia de votare numărul 70, amenajată în sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş. Aceasta va fi mutată în sediul Centrului Phoenix de pe strada Grănicerilor. Secţia numărul 78 din cadrul Grădiniţei cu Program Normal numărul 4 va fi mutată în sediul Centrului „Sfântul Francisc de Assisi”, iar secţia de votare numărul 27 din incinta Şcolii Gimnaziale numărul 18 îşi va schimba locaţia la sediul RAR Maramureş. „Vom face informări publice consistente pe parcursul campaniei electorale pentru ca fiecare cetăţean să ştie unde să voteze. Pe de altă parte fiecare familie în parte va primi un mic ghid al alegătorului astfel încât să ştie unde să voteze, ce document are nevoie pentru a vota şi care sunt ches­tiunile de acest tip din perspectivă legală pentru a putea să impulsionăm cât mai mulţi cetăţeni să participe la vot. Este foarte important, mai ales la alegerile locale, să îi facem pe cetăţeni să se implice în destinul oraşului şi în destinul judeţului nostru. Este foarte important să ascultăm prin vot vocea fiecărui cetăţean. Pentru mine a fost foarte important acest lucru în cei patru ani de mandat şi vreau să îi rog pe cetăţeni să vină în număr cât mai mare la vot. Avem noi, ca şi băimăreni, nevoie de sprijinul fiecărui cetăţean în proiectul de renaştere a oraşului”, a spus Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.
Până în data de 26 mai, candidaţii pot primi extrasele electorale printr-o solicitare la sediul Administraţiei Publice Locale a municipiului Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.