Ziua romilor în Lăpuş

0
310

Vineri, 8 aprilie 2016, a fost Ziua Internaţională a Romilor. În localităţile din ţara Lăpuşului trăiesc peste 1.400 de cetăţeni romi – mai mulţi în trei locuri: Ponorîta din comuna Coroieni (500 de romi), strada Zorilor din Tg. Lăpuş şi partea Candela din Suciu de Sus (400 de romi). 8 aprilie a fost adoptată ca Zi Internaţională a Romilor cu ocazia primului Congres Internaţional al Rromilor de la Londra din anul 1971.
La şcoala din Ponorîta, s-a încins un spectacol, s-a dansat „Cingărica”, un dans ţigănesc foarte ritmat, la care au participat elevii din clasele I-IV. 30 de romi din Ponorîta au sărbătorit tocmai în Franţa, ducîndu-şi cu ei familiile numeroase.
Sărbătoarea internaţională a romilor a fost marcată şi la Tg. Lăpuş. În parcul central al oraşului, pe bănci, pe iarbă, s-au adunat 30-40 de cetăţeni de etnie romă, copii, elevi şi adulţi, au sărbătorit evenimentul cu dulciuri, sucuri, bere. Soţii Lenuţa şi Ionel Stănescu (foto), împreună cu alţi romi căldărari, s-au stabilit la Tg. Lăpuş în urmă cu doi ani. Ei au sărbătorit Ziua Internaţională a Romilor prin muncă, s-au ocupat în continuare de confecţionarea căldărilor şi caznelor din aramă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.