Cum îţi protejezi coloana în timpul curăţeniei de Paşte

0
561

Aspiratul, ştersul podelelor sau al ferestrelor, măturatul ori scoaterea rufelor din maşină sunt probleme cât se poate de serioase pentru persoanele care au hernie de disc, alte afecţiuni ale coloanei vertebrale ori s-au confruntat în ultimele luni cu dureri lombare sau cervicale, avertizează dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic. Potrivit medicului,  fiecare din aceste activităţi necesită mişcări şi rotiri controlate, dar şi pauze la fiecare 45 de minute.
Ideea că folosirea mopului sau a măturii ori celelalte activităţi de curăţenie pe care ni le programăm primăvara, înainte de Paşte, presupun mişcări speciale, poate părea exagerată. Pentru cei care se confruntă cu probleme la nivelul coloanei vertebrale – şi care nu sunt deloc puţini, dacă reamintim statisticile care arată că 80% din populaţia adultă se confruntă cel puţin o dată în viaţă cu dureri de spate – putem înţelege de ce există un fel de ”filozofie medicală” a curăţeniei de primăvară.
”Aparent, banala curăţenie de Paşte poate deveni o provocare pentru toate persoanele care au experimentat în ultimele luni o durere lombară puternică sau uşoară. Dacă suntem în plin puseu dureros sau imediat după ieşirea din el, e cel mai indicat să chemăm pe cineva să ne ajute, pentru că altfel riscăm să afectăm din nou coloana. În cazul unei dureri cronice uşoare, surde, suportabile, sau al lipsei durerii la o distanţă de câteva luni de un episod acut, trebuie să ne adaptăm activităţile, să gândim un plan de derulare al acestora pe o perioadă de câteva zile”, explică dr. Iulia Belc, medic primar recuperare medicală, medicină fizică şi balneologie.
Potrivit directorului medical,  există câteva măsuri de prevenţie şi de readaptare, care ne pot ajuta să evităm un episod dureros neplăcut. Iar primul pas este să evaluăm momentul în care ne aflăm faţă de ultimul puseu dureros lombar. ”Ca regulă generală, activitatea trebuie întreruptă de pauze periodice de 10-15 minute, la interval de 40-45 minute, sau imediat,  în cazul apariţiei unei dureri sau a unui disconfort. La fel de important este să ne alegem ustensile şi echipamente uşoare, uşor de manevrat, precum: găleţi, coşuri uşoare, mopuri şi mături cu mâner lung, raclete de geam cu mâner telescopic, aspirator pe roţi, cu tub lung, telescopic şi cordon lung, sau utilizarea unui prelungitor, ca să nu fim nevoiţi să ne aplecăm repetat pentru a schimba priza când manipulăm aspiratorul. Iată de ce trebuie să ţineţi cont în timpul activităţilor de curăţenie generală:
• Poziţia ortostatică (în picioare), trebuie adaptată, ţinând picioarele depărtate la  nivelul umerilor. Dacă mobila de bucătărie nu are picioare de sprijin, tendinţa noastră este de a sta în poziţie de balerină, cu vârfurile mult în afară, ca să stăm cât mai aproape de dulap. Acest lucru va accentua scobitura lombară, lordoza, va pune presiune asupra articulaţiilor intervertebrale şi, pe cale de consecinţă, va determina apariţia durerii. Ideal este să sprijinim alternativ câte un picior pe o mică treaptă adaptată dintr-o cratiţă întoarsă, un teanc de cărţi, o scăriţă sau deschizând uşa de la masca chiuvetei şi sprijinind piciorul în interiorul dulapului;  • Ridicarea oricărei greutăţi se face cu două mâini, ajutându-ne de membrele inferioare şi îndoind mereu genunchii. Mişcarea de ridicare NU trebuie făcută cu genunchii întinşi, nici măcar când scoatem sacoşele din port­bagaj. Nu uitaţi să depărtaţi picioarele la nivelul umerilor! Dacă trebuie să vă întindeţi spre o poliţă înaltă şi nu aveţi o scăriţă  în apropiere, ridicaţi-vă doar pe vârfuri, fără să întindeţi coloana vertebrală;  Pentru manipularea măturii sau a mopului – obligatoriu cu mâner lung -, staţi cu spatele drept, contractaţi musculatura abdominală şi ţineţi ustensila aproape de corp pentru a evita mişcarea de întindere. Controlaţi mişcările de răsucire şi aplecaţi-vă doar din genunchi, nu din coloană; În cazul aspiratorului, păstraţi poziţia dreaptă, încordaţi muşchii abdomenului, aşezaţi un picior în faţă, genunchii uşor îndoiţi şi lăsaţi greutatea corpului pe ei la mişcarea de împingere în faţă. Pentru a preîntâmpina mişcarea de du-te –vino, faţă-spate, destul de solicitantă pentru spate, puteţi parcurge lungimea încăperii doar prin mişcare în faţă, întorcându-vă apoi şi aspirând în acelaşi mod, în sens contrar; • Pentru spălatul geamurilor folosiţi o racletă cu mâner telescopic sau o scăriţă şi evitaţi mişcările de întindere;  • Dacă aveţi o suferinţă cervicală asociată, spondiloză, discopatie, evitaţi poziţia monotonă de extensie, care presupune capul dat pe spate. Pe lângă durere cervicală, în astfel de cazuri ar putea să apară ameţeală, dezechilibrare şi suprasolicitarea coloanei lombare în mişcarea de redresare;
• Folosiţi  un coş sau o măsuţă pe roţi pentru a depozita toate cârpele şi detergenţii necesari, ca să evitaţi deplasările şi aplecările repetate. Asiguraţi-vă că aveţi o îmbrăcăminte lejeră, comodă, încălţăminte cu talpă elastică, bine fixată pe picior. Purtând papuci prea largi există pericolul de a  vă împiedica.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.