Prima listă a datornicilor la Fisc se va publica la sfîrşitul lunii aprilie

0
528

• ce datorii trebuie să ai ca să intri pe „lista ruşinii”? •

La finalul acestei luni, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va publica prima listă cu datornicii la bugetul de stat, persoane fizice. Printr-un ordin al ANAF, publicat în Monitorul Oficial, a fost crescut plafonul datoriilor de la care persoanele fizice intră pe „lista ruşinii” şi au fost operate inclusiv modificări referitoare la întocmirea listei cu datorii pentru persoanele juridice.
Începând cu 1 ianuarie 2016, noul Cod de procedură fiscală obligă autoritatea fiscală să publice lista debitorilor la buget, debitori persoane fizice sau juridice.
Prin Ordinul ANAF nr. 1164/2016, se majorează plafoanele de la care un contribuabil ce înregistrează datorii la buget se va regăsii pe lista datornicilor. Noutatea constă în apariţia listei debitorilor persoane fizice, întrucât lista societăţilor cu datorii restante la buget se publică de mai mulţi ani. Raportându-ne la noua procedură, listele sînt pentru debitori persoane fizice sau juridice ce înregistrează obligaţii bugetare, neplătite la finele trimestrului I 2016.
Procedura efectivă a fost adoptată prin OpANAF nr. 558/2016, ce a prevăzut plafoane foarte mici, nesemnificative, de la care contribuabilul se va regăsi în lista datornicilor. Potrivit reglementărilor anterioare, o persoană fizică era prezentată în lista datornicilor dacă înregistra obligaţii restante la buget mai mari de 100 lei, iar persoanele fizice ce desfăşurau activităţi independente sau profesii libere apăreau pe această listă dacă obligaţiile restante sînt mai mari de 500 lei.
Actul normativ aduce o îmbunătăţire a procedurii de publicare a listei datornicilor, în sensul majorării plafoanelor de la care debitorii vor apărea pe această listă.
Noile plafoane aplicabile societăţilor şi debitorilor persoane fizice sînt:
• 100.000 lei – pentru marii contribuabili.
• 50.000 lei – pentru contribuabilii mijlocii.
• 10.000 lei – pentru persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente sau profesii libere, respectiv pentru micii contribuabili.
• 1.500 lei – pentru persoanele fizice din celelalte categorii.
Procedura publicării listei rămâne nemodificată. Pînă pe data de 15 a lunii următoare încheierii trimestrului, autoritatea fiscală notifică debitorul cu privire la existenţa datoriei şi la prezentarea acestuia în lista datornicilor.
În termen de 5 zile de la primirea notificării, debitorul are posibilitatea fie să achite obligaţia restantă, fie să corecteze sau să se pună de acord cu evidenţa administraţiei fiscale. Dacă există eventuale erori, inerente în această activitate, în acelaşi termen de 5 zile, trebuie corectate.
În cazul în care contribuabilul nu decide să corecteze eventualele erori în termenul de 5 zile menţionat, se presupune că datele deţinute de autoritatea fiscală sunt corecte.
Foarte important: în cazul în care contribuabilul a efectuat plata datoriei, dar sumele nu au fost distribuite de către autoritatea fiscală din contul unic către obligaţiile datorate, prin formularul de notificare este transpusă această situaţie tot pe seama contribuabilului, dacă acesta nu solicită corectarea fişei în termenul de 5 zile acordat.
Prima listă a debitorilor, conform noilor proceduri, trebuie publicată pînă la sfîrşitul lunii aprilie 2016.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.