Baia Mare, între prezentul utopic şi viitorul nesigur

0
619

Până la urmă despre ce este politica? Despre trecut, prezent sau viitor? După 1989, partidele aşa zis “istorice” nu au putut să-şi desprindă ochii de la trecut. Într-o permanentă căutare a rădăcinilor, au uitat să vorbească despre viitorul ţării, s-au umplut de buruieni şi au rămas acolo, în trecut.
Mult mai mult succes au avut şi au partidele care vorbesc despre prezent. Cele care promit o bunăstare imediată, prezentul utopic. Dacă promit creşteri salariale, mărirea pensiilor, reducerea TVA-ului sau 20.000 de euro/român îşi asigură imediat un număr mare de voturi. Că totul se dovedeşte apoi o minciună sau că pentru această bunăstare iluzorie se sacrifică siguranţa viitorului, aceasta nu mai contează.
Aşadar despre ce este politica şi ce trebuie să facă un politician? Politica este de viitor şi politicianul este cel care poate să vadă în viitor. Dar specific, politicianul nu trebuie să proiecteze un viitor iluzoriu, utopic pe care să-l vândă prezentului. Nu, el trebuie să prevadă provocările viitorului pe care comunitatea lui va trebui să le înfrunte şi să înceapă să caute soluţiile în prezent.

Politicianul trebuie să ştie azi ce contează mâine!

Baia Mare e prinsă şi ea într-un prezent utopic. Băimărenilor li se vinde de câţiva ani ideea unei bunăstări dovedită ca iluzorie. Aparent, avem un oraş vesel, plin de evenimente gratis şi lalele multicolore. Aparent, trăim vremuri glorioase cu echipe sportive care câştigă tot şi suntem într-o permanentă înnoire urbană. Ceea ce nu ştiu băimărenii este că în numele acestui prezent utopic, le este sacrificat viitorul lor şi a generaţilor care vin. Ceea ce sigur le lăsăm celor care ne urmează este o datorie de aproape 50 de milioane de euro, datorie făcută în numele lor.
Cât despre viitorul oraşului nostru, pot să spun că nimic din ceea ce se întâmplă nu ne pregăteşte pentru el. Nimic de acum nu va opri implozia lentă a oraşului, nu va opri exodul valorilor şi nu va duce la un viitor sigur pentru generaţiile care vin. Nu e târziu să ne scoatem viitorul de la amanet, dar sigur nu vom putea să o facem cu cei care ni l-au amanetat. Nu cu partidele actuale şi consilierii lor. Nu cu cel care ne-a vândut. E nevoie de oameni noi care au dovedit că ştiu să lupte pentru un viitor mai bun. Aşa a apărut M10 şi pentru asta luptăm noi.
Călin HERŢEG, preşedinte M10 Maramureş

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.