Pestă porcină în apropierea graniţei cu România

0
274

Centrul Local de Combatere a Bolilor Transmisibile ale Animalelor şi a Zoonozelor s-a întrunit pentru a discuta despre evoluţia pestei porcine africane în apropierea graniţei.
Prefectul Sebastian Mihai Lupuţ, în calitate de preşedinte, a condus întrunirea Centrului Local de Combatere a Bolilor Transmisibile ale Animalelor şi a Zoonozelor. Întâlnirea a avut pe ordinea de zi contextul epidemiologic actual privind evoluţia pestei porcine africane în Ucraina, regiunea Odessa, foarte aproape de graniţa transnistreană, condiţii în care riscul privind introducerea virusului pestei porcine africane în România este iminent. Despre această problemă au vorbit dr. Vasile Pop, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş şi dr. Nicu Chiş, şef al Serviciului Control Oficial Sănătate Animală în cadrul aceleiaşi instituţii.
Pesta porcină africană nu a fost identificată pe teritoriul României. Boala, însă, este foarte contagioasă şi are o mortalitate ridicată la porcii din toate categoriile de vârstă şi sex. Nu există vaccin disponibil sau tratament. Boala este declanşată, atât la porcii domestici, cât şi la cei sălbatici, de virusul pestei porcine africane.
În acest moment este interzisă introducerea în ţară a unor produse alimentare provenind de la porcine de pe teritoriul Ucrainei. Dacă în bagajele turiştilor se descoperă astfel de alimente, ele vor fi confiscate şi neutralizate.
Orice suspiciune privind existenţa unor animale infectate pe teritoriul judeţului trebuie imediat anunţată la DSVSA, la numărul de telefon 0262-224031 (se asigură permanenţa), sau la medicul veterinar din localitate. Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat la preţul de piaţă al animalelor.  Nu există semne clare care să indice boala, dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca: moarte rapidă; temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 grade Celsius); roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers; vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.
Fermierilor din judeţ li s-au comunicat deja măsurile care trebuie luate pentru prevenirea răspândirii bolii. În perioada următoare o serie de materiale informative vor fi transmise primăriilor, care le vor pune la dispoziţia cetăţenilor. Crescătorilor de animale din exploataţiile non-profesionale li se recomandă să respecte câteva sfaturi: • să nu intre în adăposturile unde îşi cresc porcii cu încălţămintea şi cu hainele cu care au umblat pe stradă; • pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, se recomandă aşezarea unei tăviţe cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; • porcii să fie crescuţi doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci; • să nu hrănească animalele cu lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; • dacă există în familie vânători care aduc carne de mistreţ, în niciun caz să nu dea porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; • să nu scoată scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie; • să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi cu crotalie şi fără certificat sanitar/veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; • să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
Virusul se transmite direct, prin contactul animalelor bolnave cu  cele sănătoase, şi indirect, prin: adăposturile, aşternutul, materialele de îngrijire, furajele, mijloacele de transport, echipamentele contaminate; hrănirea porcilor cu furaje (lături) care conţin carne/produse din car­ne/subproduse infectate; vectori biologici: căpuşe.
(v.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.