La Sighetu Marmaţiei, s-a încheiat faza naţională a Olimpiadei de religie catolică

0
484

Joi, 21 aprilie, s-a încheiat faza naţională a Olimpiadei de religie Catolică, la Sighetu Marmaţiei. În acest an, Episcopia Greco-Catolică de Maramureş a ales să fie gazda acestui eveniment, care se desfăşoară anual în câte o Episcopie catolică de rit latin sau bizantin. Astfel, reprezentanţi ai Episcopiei, în frunte cu pr. Codrea Ioan, inspector şcolar, s-au ocupat în aceste trei zile şi au muncit ca totul să decurgă bine pentru cei 105 elevi, alături de profesorii lor, veniţi din toate colţurile ţării pentru a participa la concurs.
După afişarea rezultatelor de miercuri seara – 20 aprilie, joi – 21 aprilie, a avut loc festivitatea de premiere a celor mai buni dintre participanţi la Sala Centrului Cultural din oraş.
„Suntem la sfârşitul unor zile, sper eu, intense şi frumoase. Momentul cel mai aşteptat este întotdeauna cel final pentru că el marchează împlinirea, atunci când ajungem la sfârşitul oricărei acţiuni ori a unei etape din viaţa noastră, avem sentimentul acela al împlinirii că am parcurs un drum, o etapă, un moment important din viaţa noastră, care se constituie într-o treaptă spre mai înalt. Faptul că dumneavoastră aţi participat la această etapă finală a olimpiadei naţionale de religie marchează pentru fiecare această treaptă care vă înscrie numele pentru anul 2016 ca şi cei mai buni elevi”, a afirmat Preasfinţitul Vasile Bizău, preşedinte onorific al comisiei de organizare şi evaluare.
bizau1Premiile, constând într-o diplomă, bani şi cărţi, oferite de către Episcopia Greco-Catolică şi Inspectoratul Şcolar, au fost înmânate premianţilor de pr. prof. Hoban Florin, inspector de religie – ISJ MM şi de către PS Vasile Bizău. Astfel, patru elevi din fiecare clasă au avut parte de câte un premiu, dar toţi participanţii la concurs au primit câte o diplomă de excelenţă, în semn de apreciere pentru munca depusă în aceste luni.
Episcopia Greco-Catolică de Maramureş şi Sighetu Marmaţiei s-au bucurat de acest eveniment, întrucât este pentru prima dată când el se desfăşoară pe aceste pământuri istorice.
„Dacă au fost mici incongruenţe, mici neplăceri, acelea le luăm asupra noastră şi să fiţi răbdători cu noi pentru că este primul an în care organizăm olimpiada de religie şi de aceea se cuvine să fim întotdeauna îngăduitori, să păstrăm întotdeauna amintirile cele frumoase şi să apreciem ceea ce a fost bine, să fim recunoscători şi mulţumitori. Mulţumim pentru toată disponibilitatea şi dăruirea de care aţi dat dovadă”, a spus PS Vasile Bizău.
Pr. Codrea Ioan a mulţumit, la rândul său, participanţilor şi Episcopiei pentru susţinerea în organizare, comisiei, tuturor profesorilor care s-au implicat.
În încheiere, PS Vasile a mulţumit participanţilor, urându-le succes în parcursul şcolar, iar la sfârşit i-a încredinţat pe toţi Maicii Domnului, ocrotitoarea Eparhiei de Maramureş, rostind o Născătoare de Dumnezeu.
La finalul festivităţii de premiere, interpreta de muzică populară Măriuca Verdeş a cântat câteva pricesne din Maramureş. A fost surpriza pregătită de către organizatori celor care au vizitat Maramureşul timp de trei zile, pentru că programul la concurs a cuprins atât vizite culturale, de studiu prin oraşul istoric, cât şi rugăciuni (în rit latin şi bizantin) sau participarea la programe artistice (piese de teatru). Astfel, elevii şi profesorii veniţi din alte judeţe au avut acum oportunitatea de a cunoaşte capitala Maramureşului Istoric din punct de vedere istoric, cultural şi spiritual.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.