Udătoriu la Şurdeşti

0
779

Cu mic, cu mare, localnicii din Şurdeşti şi-au îmbrăcat straiele populare, în a doua zi de Paşti, şi au participat la sărbătoarea satului. Oamenii şi-au început ziua la Biserica-monument unde au asistat la Sfânta Liturghie. După binecuvântarea preotului, localnicii şi invitaţii lor au trecut la distracţie, participând la cea de-a 19-a ediţie a evenimentului tradiţional „Udătoriu”, ocazie cu care a fost sărbătorit cel mai harnic gospodar din sat, primul care a ieşit la arat. Printre participanţi s-a numărat şi un grup de turişti japonezi.

Pregătirile pentru „Udatoriu” încep dinaintea Postului Mare. Sfatul bătrânilor din sat se reuneşte şi îşi alege doi crai care au misiunea de a umbla prin sat pentru a-l zări pe gospodarul care iese primul la arat. În acelaşi timp, craii supraveghează la bunul mers al vieţii satului. Ei urmăresc ca băieţii să nu meargă la fete, în postul Sfintelor Paşti. În acelaşi timp, este stabilit şi un complet de judecată din care fac parte mai multe persoane cu diferite atribuţii: un comarnic, un înmulţitor, un scăzător, un judecător, un doctor. Completul de judecată e atent în timpul dansului din curtea sărbătoritului la modul în care se desfăşoară acesta. Dacă feciorii joacă cu femei măritate sau dacă fecioarele sunt prinse dansând cu bărbaţi însuraţi, vinovaţii sunt notaţi şi ulterior pedepsiţi, fiind loviţi la tălpi cu maiul pentru a se învăţa minte să nu mai greşească.

Cel mai harnic gospodar al satului

Anul acesta, cel mai harnic gospodar din Şurdeşti a fost desemnat Vasile Coroian. Sărbătoarea a debutat la Biserica-monument din sat, la finalul Sfintei Liturghii fiind rostite rugăciuni pentru un an rodnic. Cei prezenţi s-au deplasat apoi la casa sărbătoritului. „Într-un cerc delimitat s-au pus nişte trunchiuri de copac unde s-a ascuns o monedă. Apoi a început competiţia între gospodar şi tinerii din sat. Dacă tinerii găsesc moneda îl pun pe sărbătorit pe plugul tras de boi şi îl duc la apă să-l ude. Dacă reuşesc să-l ude, va plăti el toată cheltuiala: muzica şi toată petrecerea. Dacă nu, trebuie să plătească feciorii. Prima dată se face un dans de bucurie, acasă la sărbătorit. Acolo se urmăreşte dacă feciorul joacă cu femeie măritată sau fecioara joacă cu bărbat însurat. Se notează şi când vin la râu, iau maiul, cu care se spălau rufele, şi se aplică lovituri în talpă. Scăzătorul scade pedepsele, comarnicul îi dă cu maiul în talpă”, a explicat viceprimarul comunei Şiseşti, Gavril Costin. La actuala ediţie, moneda a fost găsită de tinerii din sat, aşa că sărbătoritul a fost pus pe plug şi dus la „Udătoriu”.

Participare japoneză la Udătoriu

Participanţii au putut admira şi standurile cu obiecte tradiţionale, care au fost amenajate în perimetrul desfăşurării manifestării. Autorităţile locale spun că de la an la an se dezvoltă o mică industrie locală de artizanat. Tot mai mulţi localnici sunt stimulaţi să confecţioneze costume populare sau obiecte tradiţionale, dar şi să îmbrace cu mândrie şi demnitate straiele tradiţionale. Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol folcloric susţinut de interpreţi de muzică populară din zonă şi de ansambluri de copii. Prezenţa din acest an a fost una numeroasă. Şi vremea pare să fi ţinut cu organizatorii, astfel încât în Şurdeşti au fost prezenţi peste o mie de participanţi. Printre invitaţi s-a numărat şi un grup de turişti din Japonia. „În 2012, o televiziune din Japonia s-a nimerit prin zonă şi a filmat, iar în acest an, în a doua zi de Paşti, a fost un autocar de japonezi care a asistat la obicei de la început, de la biserică, până acasă la sărbătorit, la întreaga tradiţie”, a adăugat viceprimarul comunei Şiseşti. Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Şiseşti, cu participarea Centrului Creaţiei Populare. Un rol esenţial de-a lungul timpului l-a avut interpretul de muzică populară, Andrei Bărbos, care a prezentat câteva ediţii şi care a venit cu sugestii pentru a se păstra autenticul. Pentru anul viitor, autorităţile locale se gândesc la mai multe surprize, având în vedere că va fi o ediţie jubiliară, respectiv cel de-al 20-lea an în care se va desfăşura „Udatoriul” de la Şurdeşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.