Ziua Muncii, de Paşti!

0
272

În acest an, ortodocşii şi greco-catolicii au sărbătorit Sfintele Paşti în ziua de 1 Mai, declarată din 1889 Ziua Internaţională a Muncii, prin Decizia Federaţiei Americane a Muncii, cât şi Internaţionalei a II-a. În România predecembristă, bunăoară, 1 şi 2 mai (Ziua Tineretului) erau declarate zile nelucrătoare. Din 2004, prin lege, 2 mai este declarată Ziua Naţională a Tineretului, iar din 2008 este declarată zi liberă, pentru toată lumea.
Câţi dintre noi am sărbătorit doar Paştele sau toate cele 3 sărbători este greu de ştiut. Cert este că indiferent de semnificaţia zilelor, dacă e sărbătoare atunci e sărbătoare şi gata. Să fie doar păpică, băuturică şi distracţie!
Chiar dacă maramureşenii din depresiune s-au temut de vreme, luându-se după exageratele prognoze tele-meteo, timpul a ţinut cu ei, chiar a fost foarte frumos. Deşi a fost frig în Noaptea Învierii ori a picurat o ţâră duminică şi luni seara, lumea a ieşit la iarbă verde.
A înviat inclusiv Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei. Luni după-amiază, câteva din vechile gospodării ţărăneşti strămutate şi reconstituite aici au fost animate de urmaşii-urmaşilor foştilor proprietari din Deseşti, Călineşti, Cuhea (Bogdan Vodă), Giuleşti, Petrova sau Sighet. Într-un fel de Festival al satelor maramureşene, gazdele au prezentat turiştilor şi vizitatorilor bucatele specifice Sărbătorilor Pascale, dar şi obiceiurile şi dansurile maramureşene jucate cu pasiune de tinerii satelor de pe Mara, Iza, Vişeu sau Cosău. În mirificul şi marele Muzeu al Satului în aer liber patronat de Muzeul Maramureşului din Sighetu Marmaţiei, petrecerea din 2 mai s-a gătat după ora 21, sub un ţârai, pe scena profesională ridicată în zona de agrement a muzeului, cu un spectacol maraton de muzică populară şi religioasă de calitate, la care şi-au dat concursul nume sonore din Maramureş şi din ţară.
Lumea, ca lume: candidaţi mulţi, alegători, mai puţini!
Spectacolul realizat în colaborare cu TVR va fi prezentat vineri, 6 mai, de la ora 20.30, pe TVR 3.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.