Câteva concluzii în urma „Forumului minier Român”

0
412

În urma lucrărilor „Forumului minier Român”, ce a avut loc în Bucureşti, la 21 aprilie 2016, rezultă susţinerea de către Guvernul României a relansării mineritului, care trebuie aşezat pe baze moderne şi profitabile, astfel incât să se asigure dezvoltarea durabilă a sectorului. Proiectul înaintat de M.E.C la Senat a fost adaptat cerinţelor şi directivelor UE pentru problemele de mediu şi cele conexe industriei miniere şi prevede că minele, închise din motive economice şi nu pentru epuizarea rezervelor, pot fi redeschise.
Pentru stabilirea condiţiilor tehnice şi financiare necesare reluării activităţii miniere, în prima etapă  în perimetrele de zăcăminte polimetalice, cu potenţial metalic, Baia Sprie, Şuior, Cavnic-Roata, Turţ-Ghezuri şi prelucrarea la Flotaţia Centrală, C.N. Remin întocmeşte Studii de prefezabilitate, în condiţiile legii. În funcţie de nevoile economiei naţionale, este posibilă începerea activităţii miniere, în cariere şi pentru zăcămintele aurifere de la Ilba şi Nistru şi subteran la Săsar, iar pentru fier-mangan în cariera Răzoare -Târgu Lăpuş, cu refacerea instalaţiei de sfărâmare-granulare-sortare.
Recent s-a publicat în M.O.R, Partea I, Nr. 280/18 aprilie 2016, Legea nr. 59/2016 privind substanţele periculoase, clasificate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008. Le­gea reglementează măsuri pentru prevenirea accidentelor majore în care sunt implicate substanţe periculoase, precum şi limitarea consecinţelor acestora asupra sănătăţii umane şi asupra mediului, pentru asigurarea unui nivel ridicat de protecţie pe întreg teritoriul naţional, într-o manieră consecventă şi eficace. Prevederile legii nu se aplică
Cianura & Drobul
de sare, pe teritoriul U.A.T. Tăuţi Măgherăuş!
Cu toate că pe  teritoriul oraşului Tăuţi Măgherăuş flotaţiile au fost scoase din funcţiune cu 50 de ani în urmă, iar extracţia de minereuri a încetat din 31.12.2007, la finele lunei martie 2016, prin intermediul presei „ Primăria aduce la cunoştinţa cetăţenilor oraşului Tăuţi Măgherăuş că, în data de 26 Aprilie 2013, a fost adoptată cu 10 voturi pentru, 4 împotrivă şi un absent, Hotărârea nr. 51 a Consiliului Local, privind interzicerea pe teritoriul U.A.T. Tăuţi Măgherăuş a folosirii metodelor de cianuraţie în procesele tehnologice, motivat de faptul că anumite persoane au indus o stare de nelinişte socială în rândul cetăţenilor, în special în cartierul Valea Roşie (Băiţa), privind ideea construirii unei flotaţii, lângă actuala staţie de epurare Câmpurele, care va folosi în procesul tehnologic cianurile”. Se naşte întrebarea firească, de ce o hotărâre de Consiliul Local se aduce la cunoştinţa cetăţenilor cu o întârzâiere de trei ani? Din fondul arhivistic al Serviciului judeţean Maramureş al Arhivelor Naţionale, rezultă existenţa de activităţi miniere din anul 1881 la Băiţa şi 1909 la Nistru. În perioada interbelică au  funcţionat în Băiţa minele asociaţiilor miniere: Doamne ajută, Alexandru, Sf.Iosif, Concordia, Etelka, Sf.Anton, iar la Nistru, asociaţiile Coroana de aur şi Etel, cu importanţă economică redusă. Tot aici, din anul 1909, a funcţiona Societatea franceză a minelor de aur de la Băiţa, care din 1932 a avut denumirea de Societatea franceză a minelor de aur din Transilvania, cu sediul la Paris.  După 1919, minele concesionate acesteia extrăgeau şi prelucrau 150 tone de minereu/lună cu două şteampuri amplasate pe Valea Băiţei la 4 km de mina Galbena. Din 1949, cu capital de stat, se înfiinţează Exploatarea minieră Nistru, care în anul 1978 realizează o producţie de vârf de 359 mii tone, cu 1.559 de angajaţi şi o producţie globală de 133,2 milioane lei vechi, cu mari influienţe în economia zonei. Au fost amplificate minele 1 şi 2 din Nistru, deschise şi puse în funcţiune cariera Lăpuşna-Galbena, mina Tyuzoşa-Băiţa. Exploatarea minieră, în condiţiile legii, a contribuit substanţial la bugetul de venituri al Primăriei şi Consiliului Local. Luna trecută la Londra a fost premiată cu aur invenţia brevetată a doi băimăreni privind tehnologia de prelucrare a minereurilor aurifere fără cianuri.
Ing Aurel PANTEA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.