Cum pot contribui părinţii la dezvoltarea afectivă a copiilor, în beneficiul adultului de mâine

0
655

• Dr. Anca Kosina, psiholog şi psihoterapeut
Perioada copilăriei este critică pentru dezvoltarea afectivă a adultului de mâine. 85% din abilităţile sociale ale unui adult sunt construite până la vârsta de 5 ani.
De obicei, oamenii se blochează afectiv în copilărie sau adolescenţă, în urma unor traume sau prin educaţie, iar ca adult, ca urmare a unor conflicte interioare. În copilărie, o traumă poate fi orice formă de abuz fizic sau emoţional. În ceea ce priveşte abuzul emoţional, cel mai des se manifestă impunerea unei educaţii prin frică, ameninţări fizice ce pot sau nu să fie îndeplinite etc.
„Blocajul afectiv poate să apară şi în urma unei educaţii rigide, restrictive. Nu luăm în considerare părinţii marcaţi de o tulburare de personalitate, dar, de exemplu, un părinte perfecţionist îşi va bloca cu siguranţă afectiv copilul. Îl va bloca deoarece îi va impune tot timpul reguli de conduită la extrem”- explică dr. Anca Kosina, Centrul Medical Pro Vita – Diagnostic şi tratament.
Părinţii trebuie să încerce să înţeleagă care sunt sursele de la care pornesc reacţiile copilului. Chiar şi comportamentele considerate a avea conotaţii negative sunt uneori necesare în procesul cunoaşterii. Copilul încearcă, perseverează şi îşi consolidează voinţa, explorînd reacţiile celorlalţi.  Îşi afirmă astfel personalitatea, temerile, fricile sau interesul. Copiii sunt creativi prin însăşi structura lor, dar uneori creativitatea lor în descoperirea comportamentelor afective corespunzătoare poate fi inhibată prin răspunsuri prea autoritare sau din contră, hiper-protective ale adulţilor cu care intră în contact: „Orientarea spre demersul personal, independent, spre experienţa proprie, reprezintă primul pas spre o conduită creatoare, deoarece în acest mod copilul este obligat să observe, să sesizeze problema, să facă ipoteze, să compare, să adopte decizii, să comunice” –  atrage atenţia Anca Kosina.

Creşterea stimei de sine – componentă esenţială a dezvoltării afective la copii

În primii 3 ani, copilul învaţă autonomia şi să aibă încredere în cei ce au grijă de el. Urmează apoi aşa- numitele perioade de opoziţie de la 3 la 4 ani, şi de graţie, de la 4 la 5 ani. Perioada de opoziţie reprezintă nevoia afirmării personalităţii ce se naşte acum. Copilul, bazându-se pe relativa independenţă şi autonomie nou câştigată, obţine conştiinţa de sine prin opoziţia faţă de ceilalţi, are nevoie să arate că este diferit de ceilalţi.  Perioada de graţie este cea în care eul copilului vrea să se valorizeze şi caută acum aprobarea. Îi place să se dea în spectacol şi se vrea seducător pentru adultul din preajmă, dar şi pentru propria sa satisfacţie. Este o perioadă de narcisism.
Dacă copilul nu este ajutat atunci când are nevoie, dacă nu învaţă să facă diverse lucruri, el nu va avea încredere în sine şi mai târziu în oameni. Dacă nu devine autonom, dacă nu este lăsat să facă greşeli sau este criticat, se va simţi ruşinat şi va începe să se îndoiască de abilităţile lui.
În cazul adolescenţilor, aceştia trebuie sprijiniţi pe paliere ale afirmării personalităţii. Dezvoltarea încrederii în sine se poate face prin sprijinirea copilului să-şi asume noi responsabilităţi (organizarea unor activităţi extra-şcolare, un job part-time). Este un mijloc excelent de a întări încrederea în sine, ceea ce, pe termen lung, îl va ajuta să-şi rezolve singur problemele.
Anca Kosina oferă câteva sfaturi ce pot contribui benefic la evoluţia încrederii copiilor în forţele proprii: punctaţi ca şi părinţi mai mult succesele decât eşecurile; încercaţi să-i încurajaţi pe copii cât mai des şi permiteţi-le independenţa; oferiţi-le libertatea de a greşi cu discutarea cauzelor şi consecinţelor, pentru ei şi cei din jur; iubiţi-i necondiţionat, dar puneţi limite; fiţi disponibili, ascultaţi-i atunci când au nevoie; permiteţi explorarea şi încurajaţi întrebările; evitaţi ironia, ridiculizarea, observaţi ce calităţi au şi ajutaţi-i să-şi dezvolte talentele.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.