Plăţi integrale pentru agricultori

0
596

Ieri, la sediul Federaţiei APA Transilvania din Baia Mare, a avut loc o conferinţă de presă. Agricultorii din judeţul Maramureş sînt informaţi că APIA face plata finală a subvenţiilor pe anul 2015.
Sînt virate sumele pentru înverzire, 59 euro/ha. Intră în plată măsurile 1.3 pentru zona montană şi zona defavorizată. Plata redistributivă de 50 euro/ha, pentru cei cu 5-30 ha (care au fost acuzaţi de condiţii artificiale) se va opera doar pe baza unei declaraţii date de fermier, la APIA (fermierii implicaţi să meargă la APIA). Banii pentru sectorul vegetal, circa 600 milioane euro, vor fi plătiţi cam pînă pe 27 mai.
Pentru zootehnie, în 25 mai vor începe plăţile. Va fi mai întîi sprijinul cuplat pentru zootehnie şi se va continua cu ANTZ pentru vaci şi oi. În 15 iunie, va fi plătită subvenţia SCZ pentru bovine şi ovine.
Alte noutăţi: a apărut ordonanţa Guvernului prin care asociaţiile  şi composesoratele de păşune sînt considerate fermieri activi şi vor putea accesa fondurile pentru întreţinerea păşunii.  Trebuie să se pregătească şi să depună cerere la APIA, pînă în 31 mai 2015 fără penalizare, plus 25 de zile cu penalizare de 1% pe zi. Asociaţiile vor depune bilanţul anual, să aibă un specialist angajat cu minimum 2 ha pe zi, să justifice cheltuirea sumelor.
(Unele consilii locale au impus taxă de închiriere a păşunii comunale cît subvenţia!)
Preţul de achiziţie a laptelui crud este foarte mic, de 0,80 lei/litru ceea ce determină fermierii să-şi vîndă vacile. Preţul economic corect ar fi de 1,35 lei/l. Sindicatele agricole se luptă să determine statul să susţină mai puternic crescătorii de vaci de lapte, cum fac statul maghiar şi statul polonez. Informaţii de la dr. Claudiu Frânc, pre­şedinte; ing. Andrei Csatlos, administrator; dr. Ioan Codreanu, preşedinte Asociaţia Satu Nou de Sus.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.