Baia Sprie ar putea avea un drum de centură şi pistă pentru biciclişti

0
629

Prima sesiune de informare şi consultare publică pe seama Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) a localităţii de la poalele Dealului Minei s-a derulat la Casa de Cultură a Oraşului Baia Sprie. Grupul de lucru format în vederea elaborării respectivului document strategic le-a prezentat participanţilor liniile directoare ale PMUD, precum şi viziunea strategică durabilă de dezvoltare a mobilităţii în oraşul Baia Sprie.
Discuţia a fost una interesantă şi constructivă, participanţii la consultarea publică exprimându-şi părerile şi opiniile în legătură cu expunerile grupului de lucru. Ideea principală este că se doreşte ca acest plan să fie elaborat într-o manieră transparentă şi participativă, având în vedere că documentul va sta la baza viitoarei politici de dezvoltare a oraşului Baia Sprie. Prin PMUD se evaluează accesibilitatea, calitatea serviciilor în transporturi, siguranţa în deplasare, dar şi impactul asupra mediului pentru orizontul de timp 2016 – 2028. Documentul este unul strategic şi are drept scop satisfacerea nevoilor de mobilitate ale persoanelor şi agenţilor economici din oraşe şi împrejurimile acestora, în ideea îmbunătăţirii calităţii vieţii. În acelaşi timp, documentul contribuie la atingerea obiectivelor europene privind protecţia mediului şi eficienţa economică.

PMUD vizează patru mari domenii

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) al oraşului Baia Sprie vizează următoarele sectoare: transportul nemotorizat – planul va fi gândit astfel încât transportul pietonal şi cu bicicleta să fie separat de traficul greu motorizat şi să reducă distanţele de călătorie acolo unde este cazul, să crească accesibilitatea şi siguranţa; siguranţa rutieră urbană – PMUD va prezenta acţiuni care să îmbunătăţească siguranţa rutieră, pe baza unei analize a principalelor probleme legate de siguranţa rutieră şi a zonelor de risc din zona urbană; inter-modalitatea – documentul va identifica diferite moduri de transport şi măsuri cu scopul de a facilita integrarea mobilităţii şi a transportului în comun; managementul mobilităţii – PMUD include acţiuni de stimulare a comportamentelor de mobilitate pe modelele mai sustenabile. Astfel, în urma discuţiilor, în cadrul PMUD Baia Sprie s-au propus câteva scenarii, printre care:
1. Realizarea unui drum ocolitor/centură în vederea fluidizării traficului rutier;
2. Construirea unei piste pentru biciclişti;
3. Efectuarea unei staţii inter-modale în zona Centrului Vechi al oraşului.
Elaborarea PMUD este o cerinţă naţională şi europeană, în condiţiile în care obţinerea de finanţări europene va fi condiţionată de existenţa unui asemenea plan de mobilitate urbană.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.