Întâlnirea Grupului de Lucru Mixt pentru Romi

0
472

Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş a convocat o nouă întâlnire a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi, şedinţa fiind condusă de prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Mihai Lupuţ.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu şi-a exprimat dorinţa ca între Instituţia Prefectului şi autorităţile publice locale, instituţiile, respectiv ONG-urile care se ocupă de problemele romilor să existe o bună conlucrare. Sebastian Mihai Lupuţ a prezentat câteva programe de finanţare pentru romi lansate de Agenţia Naţională pentru Romi şi de Ministerul Fondurilor Europene, care sunt deschise în acest moment, şi a cerut ca primăriile localităţilor unde există comunităţi de romi să se mobilizeze pentru a scrie şi a depune proiecte.
Marius Cârlan, comisar şef de poliţie în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş a informat că în cadrul Academiei de Poliţie şi al Şcolilor de Agenţi de Poliţie, în sesiunea 2016 există repartizate locuri speciale pentru romi. În anii precedenţi, cele câteva locuri repartizate pentru romi nu au fost ocupate în totalitate şi le-a cerut celor prezenţi să popularizeze oferta acestor şcoli în rândul tinerilor romi.
Anamaria Hitter, inspector şcolar pentru romi în cadrul Inspectoratului Şcolar Maramureş, a arătat că şi în învăţământul liceal şi profesional există locuri speciale pentru romi (244 locuri pentru clasa a IX-a). Deşi în fiecare an au existat peste 240 de locuri pentru romi, s-au ocupat, în medie, doar 17-20 de locuri. O problemă ar putea fi lipsa de informare a tinerilor care ar dori să urmeze liceul. Se adaugă, în unele cazuri, dezinteresul părinţilor, dar şi situaţia materială dificilă a familiei. Pentru a urma cursurile liceale, absolvenţii romi de clasa a VIII-a trebuie să depună o cerere la ISJ cu specificarea clasei şi a specializării dorite, până în data de 24 iunie. La dosarul depus la liceu se va ataşa o adeverinţă de apartenenţă la etnia romă. Cristina Moldovan, inspector pe problemele romilor în cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Maramureş a făcut un apel ca directorii de şcoli şi diriginţii să informeze elevii romi despre aceste probleme.
Reprezentanţi ai comunităţilor de romi din Ulmeni, Şomcuta Mare, Copalnic Mănăştur, Săcălăşeni şi Coltău au vorbit despre problemele pe care le întâmpină. Unii au spus că, deşi în comunitate există ONG-uri specializate pe problemele romilor, acestea nu au specialişti pentru scrierea proiectelor. O mare parte au reclamat anumite probleme de legalitate în ceea ce priveşte locuinţele romilor. De asemenea, s-a vorbit despre necesitatea existenţei, în fiecare localitate în care trăieşte o comunitate romă, a unui mediator şcolar, a unui mediator sanitar şi a unui expert pe problemele romilor în cadrul primăriei.
Prefectul i-a informat pe membrii Grupului de Lucru Mixt pentru Romi că va semna acorduri cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu diverse şcoli şi licee, precum şi cu agenţi economici, privind înfiinţarea unor clase de elevi pentru specializarea în diferite meserii cerute pe piaţa muncii. Elevii incluşi în astfel de clase vor beneficia de bursă şi vor avea prioritate la angajare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.