S-a încheiat prima serie de exerciţii spirituale pentru preoţi

0
500

Într-o atmosferă de linişte şi pace, la Mănăstirea „Sfânta Maria” de pe Dealul Crucii, s-au recules timp de trei zile (16-19 mai) doisprezece preoţi ai Eparhiei noastre. Călăuziţi de părintele Mihai Orban (călugăr iezuit), preoţii au urmat prima săptămână a Exerciţiilor Spirituale Ignaţiene, Principiul şi Fundamentul.
În prima săptămână a exerciţiilor spirituale scrise de însuşi Sfântul Ignaţiu de Loyola (1491-1556), acesta a propus ca cei ce caută să se reculeagă, să urmeze principii precum: „Omul a fost creat pentru a-L lăuda, preamări şi sluji pe Dumnezeu, prin aceasta, mântuindu-şi sufletul. Pentru a ajunge la aceasta, în timpul exerciţiilor spirituale, ne dispunem sufletul pentru a putea îndepărta de la sine toate înclinaţiile dezordonate, care ne pot împiedica în a atinge acest scop, iar odată îndepărtate, se va căuta şi găsi voinţa divină”.
Zilele de exerciţii spirituale cuprind: rugăciune şi meditaţie în comun, rugăciune, meditaţie, şi îndrumare personale, plimbări prin natură, masa luată împreună. „În timpul zilei s-a propus şi încercat să se ţină silenţium, pentru a ne putea atinge scopul (cel de a căuta şi găsi voinţa divină)”, a spus pr. Orban.
Astfel, în prima meditaţie, părintele Orban a folosit ca suport Rugăciunea Sufletul lui Cristos, care „este o rugăciune ce ne poate ajuta să ne dăm seama de înclinaţiile noastre dezordonate” (a afirmat părintele). În următoarele meditaţii au fost tratate fragmente din Evanghelia după Luca şi Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Filipeni. Întrucât ne aflăm în anul Sfânt al Milostivirii, parabolele alese au fost: cea care vorbeşte despre Fiul Risipitor, cea care tratează experienţa Femeii Păcătoase, parabola care ne povesteşte situaţia şi convertirea lui Zaheu etc.
În ultima zi de meditaţii, participanţii au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe PS Vasile Bizău pentru a celebra împreună Sfânta Liturghie.
Exerciţiile spirituale anuale pentru preoţii din Eparhia Greco-Catolică de Maramureş sunt împărţite în patru serii de câte trei zile fiecare. Astfel, fiecare preot poate alege în care serie să participe. Este o modalitate de a se reîncărca spiritual şi a gândi noi perspective de păstorie, în linie cu voinţa divină care se manifestă prin vocea interioară pe care fiecare o simte.
În Baia Mare (Mănăstirea Sfânta Maria), următoarele zile de reculegere vor avea loc în zilele de 13-16 iunie (pr. Olivo Bossa).
În acest an, două serii de exerciţii spirituale vor avea loc la Sighetu Marmaţiei, mănăstirea Maica Îndurerată, după următorul program: 30 mai – 2 iunie 2016 (pr. Olivo Bossa); 26 – 29 septembrie 2016 (pr. Mihai Orban).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.