De anul viitor, benzina şi motorina se vor ieftini cu 10%

0
380

• Ministrul Finanţelor a promis eliminarea supraaccizei la carburanţi •

Supraacciza la carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru, va fi eliminată anul viitor, ceea ce, corelat cu reducerea de 1% a cotei TVA, va conduce la o scădere de circa 10% a preţurilor la pompă.
Acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi a fost introdusă de Guvern la 1 aprilie 2014, cu scopul de a finanţa proiectele de intrastructură rutieră. Ulterior însă, chiar şi fostul premier Victor Ponta a recunoscut că nu a fost un proiect bun deoarece Executivul nu a reuşit să deblocheze procedurile pentru a investi banii în autostrăzi, însă aceasta a ajutat la asigurarea unui spaţiu fiscal.
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat că supraacciza va fi eliminată în 2017. Efectul cumulat al diminuării accizei la carburanţi cu cei 7 euro cenţi şi al aplicării noii cote de TVA, de 19%, aşa cum prevede actualul Cod Fiscal că se va întâmpla la 1 ianuarie 2017, ar însemna o reducere de preţ de 49-50 de bani.
Cei 7 cenţi ar fi trebuit eliminaţi, încă de la 1 ianuarie 2016, din acciză, dar măsura a fost amânată cu încă un an, deoarece atît Consiliul Fiscal, cît şi reprezentanţi ai FMI au opinat că România nu ar mai trebui să adopte noi măsuri de relaxare fiscală, din cauza creşterii prea mari a deficitului bugetar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.