Canalizarea în oraşul Tăuţii Măgherăuş a fost finalizată

0
710

Un proiect major, în valoare de peste 44 de milioane lei, a fost finalizat în oraşul Tăuţii Măgherăuş. Lucrările au presupus construirea unor reţele de canalizare, plus o staţie de epurare a apelor uzate, amplasată la Merişor.
Investiţia, realizată prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, s-a materializat în proporţie de 99%, rămânând de finalizat, până la termenul prevăzut în contract, doar racordurile între reţele. „Lucrarea în sine are două faze. Prima cuprinde Tăuţii Măgherăuş, iar cea de-a doua localităţile Buşag şi Merişor, plus staţia de epurare. La faza întâi lucrările se întind pe circa 25 de kilometri de reţea canalizare, cu anumite particularităţi vizavi de relief, cu sărituri peste ape sau traseu subteran. De asemenea, ca şi construcţii speciale, sunt 12 staţii de pompare care vor face posibilă funcţionarea corectă a întregului sistem. În acest moment lucrările sunt finalizate în proporţie de 99%. Ele mai trebuie doar să fie unificate, racordate, însă nu este o problemă. Ele se vor realiza în următoarea lună, cel mai probabil, ca să finalizăm la data de 30 iunie toate lucrările care sunt prevăzute. În partea a doua este cuprinsă şi staţia de epurare plus localităţile Merişor şi Buşag”, a spus, Radu Pop, directorul firmei constructoare.

Bazine decantoare pentru apele uzate
Bazine decantoare pentru apele uzate

Staţie de epurare mecano-biologică de ultimă generaţie

Un alt element important al proiectului este staţia de epurare a apelor uzate, care provin din cele trei localităţi. Aceasta a fost concepută după toate standardele europene în vigoare, fiind de ultimă generaţie. „Această staţie de epurare a fost concepută la nivel european, deci respectă toate standardele în vigoare, atât în ceea ce priveşte soluţia de epurare, cât şi tratarea tuturor reţinerilor care se fac în cadrul procesului de epurare a apelor uzate. Astfel, staţia are trei trepte: cea de epurare mecanică, de epurare biologică şi ultima, de tratare a nămolului. Fiecare dintre ele este compusă din echipamente la standarde europene, cele mai multe provenind de la o firmă specializată din Germania. Staţia de epurare este automatizată, dotată cu senzori care pot urmări întregul proces. Aceştia sunt senzori de oxigen, spre exemplu, care comandă suflantele, senzori de MTS care ţin concentraţia nămolului activat în parametri normali. Deci staţia este automatizată, dar totuşi operator trebuie să fie, astfel că s-au creat locuri noi de muncă”, a explicat Bany Tunde, inginer de proces staţie de epurare a apelor uzate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.