Fiscul va lipi somaţiile, notificările sau deciziile pe uşa casei sau a firmei celor care refuză să le primească

0
590

Fiscul va lipi pe uşa casei sau firmei celor care refuză să primească actele administrative fiscale (decizii de impunere, somaţii etc.) trimise la domiciliu, potrivit unui proiect de modificare a Codului de procedură fiscală.

Conform proiectului, articolul 47 va fi modificat astfel:
„Dacă în procedura comunicării directe a actului administrativ fiscal la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului acestuia, acesta refuză primirea actului sau nu este găsit la domiciliul fiscal, se va afişa pe uşa destinatarului o înştiinţare”.
Înştiinţarea trebuie să cuprindă: denumirea organului fiscal emitent; numele şi prenumele celui care a făcut afişarea şi funcţia acestuia; numele, prenumele şi domiciliul fiscal al celui înştiinţat; denumirea, numărul şi data emiterii actului administrativ fiscal în legătură cu care se face înştiinţarea; anul, luna, ziua şi ora cînd afişarea a fost făcută; semnătura celui care a afişat înştiinţarea.
Contribuabilul/plătitorul ori împuternicitul acestuia este în drept să se prezinte la sediul organului fiscal emitent pentru a i se comunica actul administrativ fiscal în termen de maxim 15 zile de la data afişării înştiinţării. În situaţia în care contribuabilul/plătitorul sau împuternicitul acestuia nu se prezintă în acest termen, actul se consideră comunicat la împlinirea acestui termen.
Potrivit Codului de procedură fiscală în vigoare, actul administrativ fiscal emis se comunică pe suport hîrtie la domiciliul fiscal, direct, dacă se asigură primirea sub semnătură sau în forma electronică în cazul în care contribuabilul optează pentru această modalitate.
Dacă nu e posibilă comunicarea pe hîrtie (prin poştă sau personal) sau electronic, se face prin publicitate, prin afişarea unui anunţ concomitent, la sediul administraţiei şi pe pagina de internet a ANAF. După 60 de zile de la publicare, anunţul se consideră comunicat.
Actul administrativ fiscal este actul emis de organul fiscal în exercitarea atribuţiilor de administrare a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale, pentru stabilirea unei situaţii individuale şi în scopul de a produce efecte juridice faţă de cel căruia îi este adresat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.