Despre jazz, arte şi culturi

0
1773

Despre jazz n-am mai scris de când venea la Baia Mare formaţia ti­mişoreană Bega Blues Band, cea mai longevivă şi titrată din ţară, de­clarată cea mai bună formaţie de blues jazz din România, ani de-a rândul. O fac acum, stârnită de un eveniment inedit în peisajul cultural băi­mărean. O seară de mu­zică, ale cărei personaje au fost jazzul şi concordia cu celelalte arte şi culturi, organizată de Doris Uglar şi Asociaţia Euro Mara Events.
Acesta a fost motivul pentru care a poposit în Baia Mare universitarul clujean Virgil Mihaiu, unul dintre cei mai importanţi critici de jazz din Europa, scriitor, diplomat, poliglot, dar mai ales cunoscător al acestui gen de muzică, aparut la începutul secolului XX în statele sudice ale Statelor Unite. Având provenienţă în melodiile populaţiei de culoare. Dar care s-a extins şi s-a adaptat specificului fiecărei ţări sau zone geografice.
În ambianţa plină de frumos, oferită de Muzeul de etnografie şi artă populară din Baia Mare, unde, în paranteză fie spus, ar putea fi găzduite lunar astfel de manifestări culturale, conf. univ. dr. Virgil Mihaiu a vorbit şi a exemplificat cu ilustraţii muzicale despre ceea ce înseamnă jazzul, de la origini până astăzi. Altfel spus, jazz-ul nu se ascultă, ci se simte şi se trăieşte, fiind singura muzică în care aceeaşi notă poate fi cântată seară de seară, dar diferit de fiecare dată. Dar ce bijuterie iese din ceea ce se zice că este… improvizaţie!
Înţelegând bine fenomenul, Virgil Mihaiu a fondat şi cursul de estetica jazzului la academia de muzică clujeană, unde şi-au desăvârşit studiile mulţi muzicieni talentaţi din Maramureş.
Printre ei şi Nora Deneş, pe care aţi ascultat-o la Vocea României şi ar trebui s-o auzim mai des cântând. Nora, căreia îi place să experimenteze, cu multă adrenalină, cum obişnuieşte să spună, l-a completat cu brio pe Virgil Mihaiu. Nu singură, ci cu o elevă de clasa a X-a, nu la Liceul de arte, ci la Colegiul Mihai Eminescu. Cristina Sindreştean s-a dovedit o excelentă chitaristă, conturând cu Nora un recital de jazz-blues care a primit din partea publicului aplauze binemeritate.
Am văzut în sala muzeului oameni de cele mai diverse vârste, dar cu un numitor comun: jazzul. Fie că ne gândim la George Gershwin sau  Louis Armstrong, la Ella Fitzgerald sau la Duke Ellington, la Johni Răducanu, Anca Pargel, Aura Urziceanu, Mihai Godoroja şi câte nume am putea înşirui aici.
Ascultându-l pe Virgil Mihaiu, un performer de jazz poetry şi un remarcabil promotor cultural, mi-am adus aminte de Dialogurile şi fanteziile în jazz, cu Ion Caramitru si Johny Răducanu care au poposit cu ani în urmă şi în Baia Mare.
De altfel, Virgil Mihaiu, întâiul director al Institutului Cultural Român din Lisabona şi ministru consilier pe lângă Ambasada României din Portugalia, a demonstrat ce ambasador cu rezonanţă poate să fie muzica.
A fost o seară minunată pe care doar muzica, artele, cultura ţi-o pot face astfel.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.