Guvernul pune taxe europene ca să ne forţeze să reciclăm

0
507

„Plăteşti pentru cât arunci”, conceptul implementat de o mare parte dintre statele europene cu scopul de a îi determina pe cetăţeni să recicleze, ar putea fi introdus şi în România. Ministerul Mediului a elaborat un proiect de lege în care apare această variantă.
Românii care aruncă deşeurile la gunoi, în loc să le colecteze selectiv, ar putea plăti primăriilor o anumită taxă, în plus faţă de taxele de salubritate deja existente. În schimb, dacă aleg să sorteze deşeurile şi să arunce doar ce nu pot colecta selectiv, ar putea beneficia de reduceri de taxe, plătind doar pentru ce aruncă la gunoi. Ideea apare într-un proiect de act normativ, iniţiat de către Ministerul Mediului, prin care se doreşte alinierea legislaţiei naţionale privind gestionarea deşeurilor la cea europeană. Aceasta în contextul în care CE a lansat încă din 2014 o procedură de infringement împotriva României, pentru că nu îşi protejează cetăţenii de efectele gestionării deficitare a deşeurilor.
Ce se spune în proiect
„În vederea stimulării colectării separate a deşeurilor de la populaţie, autorităţile publice locale aplică principiul „plăteşte pentru cât arunci” acolo unde este fezabil din punct de vedere tehnic, economic şi al protecţiei mediului”, se menţionează în proiectul de act normativ de modificare a Legii  nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor.
Ideea propusă este următoarea: în cazul în care cetăţeanul îşi sortează deşeurile, el plăteşte doar pentru cantitatea dusă la gunoi. Dacă nu selectează şi aruncă toată cantitatea la gunoi, atunci el plăteşte pentru întreaga cantitate. Spre exemplu, dacă ai cinci kilograme de deşeu de aruncat, din care selectezi patru, vei plăti taxe pentru un singur kilogram şi nu pentru cinci.
Implementarea acestui principiu ar putea fi făcută doar după finalizarea legislaţiei privind deşeurile şi doar în condiţiile în care procesul de stabilire a taxelor de salubritate va fi unul transparent. Această taxă (N.R. – plăteşti pentru cât arunci) ar putea fi mai mare sau mai mică decât este acum, în funcţie de opţiunea de a selecta sau nu deşeurile.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.