Alegătorii maramureşeni aşteaptă!

0
541

Alegerile locale au trecut, ştim cine sînt noii primari, consilieri locali şi judeţeni votaţi la urne de 48,78% din numărul de alegători înscrişi pe listele electorale. Celor aleşi le reamintim problemele de care sunt interesaţi cetăţenii din Maramureş.
Redeschiderea minelor de pe raza oraşului Baia Sprie este o acţiune prioritară, filonul principal din Baia Sprie fiind cel mai mare din ţară (lungime, grosime) şi cel mai bogat în minerale şi componenţi utili, iar cel de la Şuior încă are suficiente resurse/rezerve pentru a fi exploatat eficient. Mineritul merită atenţie din partea consiliilor locale şi judeţean, în toate fostele zone miniere. În contextul cerinţelor UE de metale şi a conjuncturii pe plan internaţional, Guvernul României intenţionează redeschiderea unor mine din Maramureş.
Aproape toţi candidaţii au abordat, în campania electorală, problema alimentării cu apă potabilă a localităţilor. Obiectivul de investiţii „Sistemul hidrotehnic Runcu-Brazi” este executat 95% şi după finalizare va asigura apă mai multă, atât pentru Baia Mare, Baia Sprie şi localităţile învecinate, cât şi pentru încă 44 de localităţi din Maramureşul Voievodal, inclusiv pentru municipiul Sighetu Marmaţiei, a cărui alimentare cu apă extrasă din albia râului Tisa prin staţia Crăciuneşti este afectată an de an de inundaţii. Este o problemă de interes major pentru finalizarea lucrărilor de investiţii şi alimentarea cu apă a localităţilor de pe râurile Mara şi Cosău, o parte din Valea Izei şi în celelalte localităţi. Capacitatea de acumulare a lacului existent Strâmtori-Firiza a scăzut, ca urmare a colmatării, cu circa trei milioane de metri cubi, în timpul scurs de la predarea obiectivului de către mineri la Apele Române – S.G.A. Baia Mare. Ar trebui iniţiată o investiţie de decolmatare, capacitatea proiectată fiind necesară în perioadele de precipitaţii abundente şi în cele de secetă.
Ca urmare a încetării activităţii miniere la Borşa – Baia Borşa, Cavnic, Baia Sprie, Baia Mare, Nistru, Ilba, au rămas o serie de active care ar putea fi preluate în folosul comunităţilor locale, în condiţiile legii, pentru compensarea unor datorii ale Remin. Ar fi bine să nu fie lăsate în paragină, ci mai degrabă să fie preluate în folosul comunităţilor locale.
Din galeriile de mină închise, se scurg ape acidulate de mină, care necesită atenţia consiliilor locale din Borşa, Vişeu, Poienile de Sub Munte, Dragomireşti, Botiza, Băiuţ, Cavnic, Baia Sprie, Baia Mare, Tăuţi Măgherăuş, Cicîrlău. În cazul sistării supravegherii de către unităţile miniere şi Conversmin Bucureşti, va fi necesară preluarea în administrarea locală a staţiilor de epurare şi a celorlalte amenajări, precum şi monitorizarea lor.
Pe teritoriul judeţului Maramureş, au fost puse în evidenţă multe izvoare de ape minerale naturale gazoase, ape minerale terapeutice şi ape termale, la: Baia Borşa – Borşa, Vişeu de Sus, Vişeu de Jos, Crasna, Crăciuneşti, Câmpulung la Tisa, Săpânţa, Teceul Mic, Breb, Onceşti, Bârsana, Văleni, Slătioara, Botiza, Ieud, Dragomireşti, Săliştea de Sus, Poiana Botizii, Băiuţ, Borcut, Stoiceni, Cărbunari, Dăneşti, Baia Mare (Firiza, Usturoi, Valea Borcutului, Apa Sărată, Dura), care merită atenţie în plan local pentru revigorarea valorificării şi, mai ales, pentru a le proteja din punct de vedere igienic şi sanitar.
Apar iniţiative private pentru construcţia şi amenajarea unor imobile destinate vârstinicilor (recent, la Coruia), prin H.G. nr. 212/ 2011 fiind aprobat Programul de interes naţional „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoane vârstnice”. Avem nevoie de asemenea cămine, care trebuie să funcţioneze şi să fie administrate potrivit prevederilor Legii nr. 17/2000, cu personal de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar, TESA şi eventual cu salariaţi proveniţi de la unităţile sanitare desfiinţate.
Cetăţenii ridică multe probleme, mai ales în municipiul reşedinţă de judeţ. Consiliul Local Baia Mare a iniţiat o serie de măsuri, nefinalizate, precum: proiectul de decontaminare a platformei metalurgice Cuprom, preluarea imobilului Minerul, înfiinţarea unui parc industrial, preluarea cimitirelor şi trecerea lor în administrarea primăriei, finalizarea lucrărilor de înlocuire a conductelor de apă potabilă, canalizarea apelor menajare şi fecaloide, asfaltarea trotuarelor şi a străzilor deteriorate (mai ales aria str. Maniu – Babeş – Independenţei şi periferia), programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe şi de verificare a ascensoarelor (lifturilor) lăsate în seama asociaţiilor de proprietari etc. În Baia Mare sunt peste o sută de asociaţii de proprietari la blocuri şi legea are prevederi exprese în seama primăriei, privind controlul asociaţiilor. Majoritatea acoperişurilor blocurilor de locuinţe din Baia Mare sunt acoperite cu plăci de azbociment, cu pericol de a fi dislocate în caz de furtună, dar reamintim faptul că utilizarea plăcilor de azbociment (considerat cancerigen) este interzisă prin H.G. încă din anul 1996. Pe agenda locală trebuie să stea şi sumedenia de clădiri abandonate, părăsite, neutilizate (fosta creşă a metalurgiei din str. Gh. Marinescu, staţia CFR, flotaţiile, alte clădiri private din Baia Mare şi din întregul judeţ Maramureş).
Iată câteva dintre problemele care aşteaptă soluţii din partea noilor primari şi consilieri aleşi de noi.
Ing. Aurel PANTEA, Baia Mare

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.