Şedinţă de lucru a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

0
348

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş s-a întâlnit în şedinţă de lucru la Palatul Administrativ din Baia Mare.
Primul punct care a figurat pe ordinea de zi a fost aprobarea Planului de măsuri pentru diminuarea potenţialelor efecte negative ale caniculei şi secetei pe teritoriul judeţului Maramureş pe anul 2016. Acesta prevede, în plus faţă de anii anteriori, posibilitatea ca Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş să transporte apă menajeră în localităţile de pe raza judeţului, la solicitarea primăriilor, în situaţii de urgenţă. Astfel, cetăţenii care se confruntă cu astfel de probleme trebuie să se adreseze primăriilor. În aceste cazuri, primăriile trebuie să îşi asume plata contravalorii apei menajere. Astfel de situaţii au avut loc şi în trecut, deşi nu erau prevăzute în Planul de măsuri. Planul a fost aprobat prin vot.
În continuare, s-a purces la analiza Planului de măsuri pentru menţinerea şi asigurarea ordinii publice, creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului pe timpul sezonului estival, în perioada 15.06 – 15.09.2016, întocmit la nivelul structurilor M.A.I. La nivelul judeţului urmează să se întocmească planuri integrate pentru menţinerea şi asigurarea ordinii publice de către fiecare dintre aceste instituţii (IPJ Maramureş, ISU Maramureş, IJJ Maramureş şi IPF Maramureş).
Cpt. Oana Alexa-Gonczi, purtător de cuvânt I.S.U. Maramureş, a solicitat sprijinul membrilor CJSU pentru constituirea la nivelul judeţului Maramureş a Centrului de comunicare şi informare publică în situaţii de urgenţă.  Urmează ca fiecare instituţie să îşi desemneze o persoană de contact pentru furnizarea de informaţii specifice către vocea unică în astfel de situaţii.
Stelian Ivaşcu, inginer şef, S.G.A. Maramureş, a informat CJSU cu privire la desfăşurarea  Exerciţiului de simulare Someş 2016. Verificarea fluxului informaţional  meteorologic şi hidrologic de avertizare – alarmare a populaţiei, în bazinul hidrografic al  râului Someş – judetul Maramures, în localităţile Ulmeni,  Fărcaşa, Cicârlău şi Seini. Acesta se desfăşoară în perioada 14-16 iunie, în judeţele Maramureş şi Satu Mare, pe râul Someş, cu scopul verificării modului de funcţionare a fluxului informaţional meteorologic şi hidrologic de avertizare-alarmare a populaţiei şi a modului de conlucrare a structurilor implicate în ges­tionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii. Cu această ocazie, a fost verificat dacă informaţiile ajung la comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, dacă la nivel local se cunoaşte planul de apărare în caz de inundaţii, şi s-au verificat stocurile de materiale existente pe plan local, necesare în caz de situaţii de urgenţă. Stelian Ivaşcu a precizat că exerciţiul s-a derulat conform ipotezei existenţei unui cod roşu atât pe Someş, cât şi pe afluenţii săi; cu toate acestea, inundaţii majore pe râul Someş în judeţul Maramureş nu s-au mai produs din 1970.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.