Câştigătorii Festivalului concurs pentru tinerii scriitori din Maramureş

1
960

De cinci ani, scriitorul şi jurnalistul Gheorghe Pârja încearcă să scoată la rampă tineri scriitori talentaţi. Pentru a le da o şansă celor care acum îşi scot la iveală “mugurii”, Gheorghe Pârja a iniţiat “Festivalul concurs pentru tinerii scriitori din Maramureş”. Ajuns la ediţia a V-a, evenimentul a stat în acest an sub semnului dorului de Eminescu, deoarece festivitatea de premiere s-a desfăşurat în ziua în care s-au împlinit 127 de ani de când marele poet naţional s-a stins din această viaţă vremelnică.

Premianţii festivalului concurs

“Au trecut cinci ani de când am iniţiat acest festival pentru tinerii scriitori din Baia Mare, acum din Maramureş. Încercăm în această parte de ţară să încurajăm, să acordăm încredere în forma cuvântului, a unor atenţii de carte, pentru cei care au ales să se mai ocupe de limba română, de proză, poezie, publicistică. E un lucru de luat în seamă. Acest festival este organizat în colaborare cu câteva dăscăliţe, care mi-au fost de mare ajutor. Pe cei premiaţi i-am urmărit cam un an, i-am şi publicat în Nord Literar, în Graiul Maramureşului. Am găsit formule de încurajare”, a spus iniţiatorul festivalului concurs, scriitorul şi gazetarul Gheorghe Pârja. La o jumătate de deceniu de când a pus la cale acest eveniment, Gheorghe Pârja spune că se mândreşte cu tinerii pe care i-a descoperit şi i-a promovat. Unele premiante au ajuns profesoare, altele lucrează chiar în presa naţională. Premiile de debut din acest an au ajuns la trei tinere din Maramureş. Sunt premii care au fost “botezate” cu numele unor scriitori din Maramureş, a căror memorie merită să rămână vie. În plus, “cei care iau premiul au o datorie discretă, tăcută, să ştie cine e cel care figurează ca nume de premiu”, după cum a punctat preşedintele juriului, Gheorghe Pârja. La ediţia actuală, juriul festivalului a fost format din scriitorii: Gheorghe Pârja (preşedinte), Săluc Horvat şi Gavril Alexa Bâle (membri ai Uniunii Scriitorilor din România, Reprezentanţa Maramureş). Câştigătorii festivalului concurs:
• Mara Dărăbuş – premiul “Gheorghe Chivu” pentru poezie;
• Măriuţă Pop – premiul “Ion Iuga” pentru publicistică;
• Mihaela Bude – premiul “Augustin Cozmuţa” pentru eseu;
• Ion Voicu – premiul “Ion Burnar”.

Mai multă aplecare înspre tinerii scriitori

Cei prezenţi au remarcat că au numai cuvinte de laudă despre un astfel de eveniment care promovează tinerele talente, mai ales că, de obicei, în loc să fie încurajaţi, cei aflaţi la vârsta debutului sunt lăsaţi într-un con de umbră. “Consider că ceea ce s-a întâmplat astăzi, ce se întâmplă de cinci ani încoace, sunt evenimente demne de laudă. Ideea de a promova tinere talente este mai mult decât lăudabilă. Sunt lucruri care trebuie să ne dea de gândit, faptul că poate nu suntem suficient de aplecaţi spre scriitorii tineri, să-i atragem, să-i promovăm. Sunt convins că ceea ce a descoperit doamna Daniela Sitar-Tăut în Colegiul “Vasile Lucaciu” se poate găsi în orice liceu. Şi dacă ne-am implica mai mult în viaţa acestora, cred că profitul nostru ar fi mai mare, şi pentru comunitatea băimăreană şi pentru viaţa literară. O parte din cei care au fost premiaţi şi-au găsit locul şi în “Nord Literar”. Faptul că s-a alăturat lângă cei tineri şi poetul Ion Voicu este una din faptele onorabile. Ion Voicu este unul din poeţii cei mai sensibili pe care i-a dat Maramureşul”, a punctat directorul executiv al revistei de cultură “Nord Literar”, profesorul Săluc Horvat. La rândul său, ziaristul Nicolae Goja consideră că pentru a scoate la iveală tinerele talente e nevoie de generozitate. “Generozitatea trebuie să depăşească orice limită. Să nu ne mai vedem pe noi, ci să-i vedem pe cei din jur. Asta s-a făcut aici, aşa se face şi în cercurile literare”, a spus scriitorul şi ziaristul Nicolae Goja.

Literatura e fragilă, dar necesară

Pe de altă parte, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Ioan Marchiş, consideră că literatura e în acest moment destul de “fragilă”, dar e îmbucurător că există tineri aplecaţi înspre acest domeniu. De aceea, tinerele scriitoare au fost sfătuite să nu renunţe la lumea lor literară. “Pentru mine, scriitorii sunt moment de respiraţie, de lumină, de putere interioară. Este momentul ca Baia Mare şi Maramureşul să-şi unească toate forţele literare. Fără scriitorii din Maramureş, n-are nicio culoare nici plastica, niciun alt tip de cultură, nici muzica, nici tradiţia, nici ansamblurile, nici meşterii. E nevoie de literatură în Maramureş, de literatură profundă, legată atât de rădăcinile noastre, cât şi de rădăcinile culturii europene. Să nu vă lăsaţi de literatură. Pare ea fragilă, nerecompensată, dar acoperă nişte necesităţi extrem de abisale”, a conchis Ioan Marchiş.

Cuvinte despre premiante

Cei prezenţi au accentuat că cele trei tinere care au fost premiate şi-au dovedit talentul încă din anii de liceu sau de studenţie. “Pe Mara am descoperit-o în timp ce ne pregăteam pentru olimpiada de limba română. A redactat un eseu despre condiţia femeii. Mi-a plăcut atât de mult, încât l-am citit în sala profesorală. L-am citit mamei la telefon. Am simţit talentul ei, abia aşteptase să iasă la iveală, să înflorească. La fiecare concurs la care mergea lua premiul întâi, sau premiul al doilea. În ce o priveşte pe Măriuţă, îmi pun obrazul şi pentru ea. E bătăioasă şi deşteaptă. Ştiu că va scrie în presă, şi că nu va fi uşor de manipulat”, a declarat profesor Delia Muntean. Despre Mihaela din Libotin, conf. univ. dr. Carmen Dărăbuş a amintit că i-a fost studentă. “I-am admirat discreţia, tenacitatea, lecturile solide, seriozitatea cu care trata fiecare temă. Deşi e în mediul rural, poate sta oricând alături de un profesor din pretenţiosul mediu urban, până la urmă omul sfinţeşte locul”, a spus Carmen Dărăbuş. La rândul său, scriitorul Ioan Groşan este de părere că “nu ştiu dacă vor ieşi mari prozatoare, mari scriitoare, dar sigur mari cititoare vor fi, ceea ce e spre bucuria noastră”.

Impresiile tinerelor premiate

Tinerele premiante au mulţumit juriului. “Vreau să vă mulţumesc pentru că aţi decis să-mi acordaţi acest premiu. E un lucru cu totul neaşteptat şi nu aş fi crezut niciodată că de la câteva cuvinte aruncate pe hârtie voi ajunge la un premiu”, a spus poeta Mara Dărăbuş. Eleva Măriuţă Pop a declarat că “este o onoare pentru mine să mă aflu aici. E un vis care n-am crezut că va deveni realitate atât de devreme, după atât de puţin scris şi publicat”. Premiantele afirmă că acest premiu le dă impulsul de a continua în viaţa literară. “Mă simt foarte onorată şi emoţionată. Vă mulţumesc d-le Pârja că v-aţi aplecat cu atenţie asupra acestui volum, deşi unul foarte modest. Este a doua apreciere pe care o primesc şi prima după publicarea în volum. Aceasta îmi dă un suflu nou, îmi dă speranţă, curaj de a merge pe acest drum”, a declarat Mihaela Bude.

Sub semnul lui Eminescu

În cadrul evenimentului, au existat şi câteva momente dedicate “poetului nepereche”, Mihai Eminescu. Profesoara de limba română Terezia Filip a punctat câteva elemente importante despre Mihai Eminescu. Scriitoarea a arătat că “putem să ne conectăm la Eminescu, citindu-i textele şi căutând să-i înţelegem simbolurile ce transcend poemele sale”. Totodată, Vali Moldovan şi Ghiţă Danciu au ilustrat prin muzică, poezia eminesciană, dar şi “Baladă fulgerată de vânt” (Rău mă dor ochii mă dor), scrisă de poetul Ioan Voicu. În plus, actorul Claudiu Pintican a susţinut un moment actoricesc în care a inclus versuri scrise de Mihai Eminescu. Festivalul-concurs pentru tinerii scriitori din Maramureş a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din România, Reprezentanţa Maramureş – Filiala Cluj şi Asociaţia Culturală “Nichita Stănescu”, Deseşti. Este un proiect derulat prin Consiliul Judeţean Maramureş, sprijinit şi de Industrial Com, Baia Mare şi de Banca Cooperatistă Tisa, Sighetu Marmaţiei.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.